Brand in Cox’s Bazar: Onze kliniek in de as, maar die bouwen we nu alweer op

Op 5 maart heeft een brand in een Rohingya-vluchtelingenkamp in Bangladesh 2.800 onderkomens verwoest. Zeker 12.000 mensen zijn dakloos geworden. Ook de 24-uurs kliniek van onze partner IRC ging in vlammen op. Met onze steun is de herbouw van het gezondheidscentrum inmiddels al gestart.

Grote groep vluchtelingen met spullen staat bij elkaar met grote rookwolken op de achtergrond

Ook 35 moskeeën en 21 scholen werden door het vuur in de as gelegd. De brand zou uitgebroken zijn in Kamp 11 in Cox Bazar, een zuidoostelijk grensdistrict waar veel Rohingya-vluchtelingen verblijven. Ze zijn Myanmar ontvlucht na het toenemende militair geweld.

Met een miljoen inwoners is Cox Bazar het grootste vluchtelingenkamp ter wereld. De leefomstandigheden in het kamp zijn uitermate slecht. Er is sprake van ondervoeding, uitbuiting en geweld.

Herstel van de spoedeisende zorg

Het gezondheidscentrum van onze partner IRC, dat 24 uur per dag medisch zorg verleent aan duizenden vluchtelingen, werd volledig verwoest. Daarnaast leidde de brand tot mentale en fysieke problemen. Een tijdelijke mobiele medische post is aanwezig om in acute noodgevallen medische zorg te kunnen bieden.

We verwachten dat de kliniek eind september 2023 is herbouwd. Stichting Vluchteling financiert deze bouw en zorgt ook voor nieuwe medische apparatuur en laboratoriumbenodigdheden en medicijnen, die door de brand verloren zijn gegaan. De herbouw wordt gecombineerd met een nieuw voedingscentrum en een post voor seksuele en reproductieve gezondheid.


Stichting Vluchteling
English
sluit