Aantal mensen op rand van hongersnood blijft snel stijgen

Boven op de honderden miljoenen mensen wereldwijd die niet genoeg te eten hebben, balanceren er nu 45 miljoen mensen op de rand van hongersnood. De stijging gaat snel en is grotendeels toe te schrijven aan de verslechterende situatie in Afghanistan.

Meisje wordt behandeld voor cholera in Aden
© Kellie Ryan/IRC

In Afghanistan, waar inmiddels 23 miljoen mensen voedselhulp nodig hebben, bleek onlangs dat daar nog eens drie miljoen méér mensen door hongersnood worden bedreigd dan eerder werd gedacht. 98% van de bevolking heeft onvoldoende te eten. Ook in Syrië maken we ons grote zorgen om de bevolking: ruim 12 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig, meer dan ooit sinds het begin van de burgeroorlog in het land tien jaar geleden. Maar ook in landen als Ethiopië, Jemen, Kenia en Nigeria stijgt het aantal mensen met honger.

Conflicten de grootste aanjager van honger

Het Wereldvoedselprogramma waarschuwt dat er snel actie moet worden ondernomen. De kleinste tegenslag, zoals extreem weer als gevolg van de klimaatcrisis of een conflict, kan ervoor zorgen dat nog eens tientallen miljoenen mensen over het randje van de hongersnood worden geduwd. Conflicten zijn nog steeds de grootste aanjager van honger, wereldwijd leeft 60% van de mensen met honger in conflictgebieden; volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn er wereldwijd tot 811 miljoen mensen zonder voldoende eten.

Wereldkaart van landen in acute voedselonzekerheid

Stichting Vluchteling
English
sluit