9 jaar oorlog in Syrië – escalatie van geweld

Deze week begon de oorlog in Syrië. Negen jaar oorlog heeft een verwoestende impact op de bevolking. Miljoenen Syriërs zijn op de vlucht en hebben alles moeten achterlaten. Nog eens 11 miljoen mensen zijn afhankelijk humanitaire hulp, waaronder 4,8 miljoen kinderen.

verwoeste gebouwen in Syrië

Syrische bevolking lijdt het meest

Door het conflict heeft meer dan de helft van de bevolking huis en haard moeten verlaten. In totaal zijn 5,6 miljoen Syriërs op de vlucht en telt het land 6,1 miljoen ontheemden (vluchtelingen in eigen land). Humanitaire hulp verlenen wordt steeds moeilijker omdat de infrastructuur en instanties zwaar overbelast zijn. Er is een groot tekort aan van alles, in het hele land zijn een half miljoen kinderen chronisch ondervoed. Daarnaast moeten Syriërs nog iedere dag voor zijn of haar leven vrezen.

Syrië is de grootste humanitaire en vluchtelingencrisis van onze tijd. Het lijden van miljoenen mensen zou moeten leiden tot een golf van solidariteit en hulp vanuit de hele wereld.

Filippo Grandi, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen

Wat is er aan de hand?

In 2011 begon met het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië een catastrofe die het land al negen jaar in haar greep houdt. Onlangs bereikte de oorlog een nieuw dieptepunt en rukt het Syrische leger met steun van Rusland op in Idlib. Door een toename van geweld zijn er al bijna 1 miljoen mensen ontheemd geraakt. President Assad is aan de winnende hand. Hij heeft het land bijna weer helemaal in handen.

Wat doet Stichting Vluchteling?

Sinds 2012 helpen we de Syrische bevolking. We helpen met medische zorg, cash noodhulp, noodhulpgoederen, voedselpakketten en bescherming. Daarnaast helpen we hen de koude wintermaanden door met slaapzakken, warme jassen en zeil om tenten waterdicht te maken.

De hulpvraag is door het recente escalatie van geweld alleen maar groter geworden. Aan de slachtoffers in Idlib verstrekken we momenteel cash noodhulp en medische zorg.

Miljoenen mannen, vrouwen en kinderen worstelen om te overleven. Dag in, dag uit. Al 9 jaar. Informatie over onze hulpverlening in Syrië vind je op onze landenpagina.


Stichting Vluchteling
English
sluit