3 miljoen euro voor noodhulp in Oost-Tsjaad

Stichting Vluchteling gaat samen met vijf andere hulporganisaties reageren op de grote aantallen Soedanese vluchtelingen die de grens oversteken naar buurland Tsjaad. Gezamenlijk zullen we noodhulp verlenen in zeven vluchtelingenkampen in het oosten van het land.

een groep mensen op de vlucht staat voor een tentenkamp in Oost-Tsjaad
© René van Beek / Stichting Vluchteling

Vorig jaar april laaiden de gewelddadige conflicten in Soedan op. De gevechten houden nog steeds aan en zorgen ervoor dat inmiddels meer dan 700.000 Soedanezen op de vlucht zijn geslagen richting Tsjaad. De meeste vluchtelingen komen uit West-Darfur en arriveren in de daaraan grenzende provincies in Tsjaad – ondervoed, zonder onderdak, vaak getraumatiseerd.

Het afgelopen jaar heeft Oost-Tsjaad meer Soedanese vluchtelingen opgenomen dan in de voorgaande twee decennia. Al vóór het afgelopen jaar was er een groot tekort aan basisvoorzieningen en natuurlijke hulpbronnen. Nu blijven tekorten groeien en zakken kwetsbare mensen dieper weg in armoede en honger. Vluchtelingen worden het hardst geraakt.

Water, hygiëne, medische zorg, voedsel en bescherming

Om de armoede en spanningen tussen lokale gemeenschappen en Soedanese vluchtelingen af te remmen, starten Stichting Vluchteling, CARE Nederland, Oxfam Novib, SOS Kinderdorpen, Tearfund en World Vision een noodhulpproject in de provincies waar de meeste vluchtelingen aankomen: Ouaddai, Wadi-Fira en Sila. Het project duurt zes maanden en zal 93.600 mensen helpen met water, hygiëne, gezondheid, voedsel en bescherming.

Stichting Vluchteling richt zich met haar partner International Rescue Committee op:

  • Versterking van de basisgezondheidszorg;
  • Het bouwen van een verloskamer in vluchtelingenkamp Arkoum;
  • Behandelingen tegen malaria, diarree en longontsteking voor kinderen onder de vijf jaar;
  • Sanitaire hulp via het uitdelen van emmers, jerrycans en zeep;
  • Voorlichting over hygiëne.

Over de Dutch Relief Alliance

De Dutch Relief Alliance is een alliantie van 14 Nederlandse hulporganisaties die samenwerken met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, waaronder Stichting Vluchteling.


Stichting Vluchteling
English
sluit