Hoe een watertoren in Niger levens verandert

Niger is een van de warmste en minst ontwikkelde landen ter wereld en kampt met de gevolgen van klimaatverandering. Periodes van droogte of juist overstromingen door extreme regenval komen steeds vaker voor. Lang niet iedereen in Niger heeft toegang tot schoon drinkwater.

© IRC

Het schaarse water is vaak vervuild, omdat mensen en vee uit dezelfde bron drinken. Onveilig drinkwater, onvoldoende hygiëne en slechte sanitatie veroorzaken ziektes als diarree, een belangrijke oorzaak van ondervoeding.

De grootste humanitaire crises van deze tijd

Niger wordt geconfronteerd met een groot aantal problemen: ondervoeding en voedselonzekerheid, extreme armoede, natuurrampen en ontheemding. In 2022 hadden maar liefst 4,2 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. De situatie in Niger wordt gezien als een van de grootste humanitaire crises van deze tijd.

Wat doen we in Bangui?

In Niger is het een zware en tijdrovende taak om water te halen. Het leven in Bangui verandert ingrijpend met de aanleg van watervoorzieningen. Samen met onze partner Intersos en Adkoul concentreren we ons op schoon water, goede sanitaire voorzieningen en hygiëne. We bereiken 700 gezinnen (ruim 4.300 mensen). Dat doen we onder andere door:

  • Er wordt een watertoren gebouwd met een capaciteit van 10.000 liter
  • Opknappen en installeren van waterpompen.
  • Uitdelen van hulppakketten met zeep, wasmiddel en ontsmettingsmiddel.
  • Uitdelen van vuilnisbakken en bezems.
  • Voorlichting over goede hygiëne en sanitatie.

Stichting Vluchteling
English
sluit