Kiek Bierman: ‘Ik denk wel dat de oorlog mij beschadigd heeft’

Mevrouw Kiek Bierman (81 jaar), trouwe donateur van Stichting Vluchteling, werd in 1940 geboren in Arnhem. Drie weken voor het uitbreken van de oorlog. Als jong meisje sloeg ze in 1944 met haar ouders, broers en zusje op de vlucht naar Lunteren: “We zijn toen echt alles kwijtgeraakt.”

Portretfoto van mevrouw met paarse trui aan

Net als 150 duizend andere Arnhemmers waren Kiek en haar familie ‘evacués’ geworden en zwierven ze door Nederland in een zoektocht naar veiligheid. Nu zouden we hen vluchtelingen noemen. In Lunteren vonden ze onderdak in een landhuis met 40 andere vluchtelingen.

De oorlog in Oekraïne roept veel herinneringen op. Kiek: “Jazeker, mijn generatie is door de oorlog gevormd. Mijn man is van 1934, hij is niet door de oorlog beschadigd. Ik denk dat ik dat wel ben. Ik merk dat ik door de televisiebeelden uit Oekraïne en Afghanistan heel veel aan mijn moeder moet denken. Want zo ging zij dus ook met haar vier kinderen, niet wetend waar naartoe.”

“Ik vind het wezenlijk belangrijk dat we erbij stilstaan wat het gekost heeft de vrijheid weer te krijgen.”

Portretfoto van mevrouw met paarse trui aan Kiek Bierman

Vertellen om niet te vergeten

De verhalen uit de Tweede Wereldoorlog moeten we levend houden, ze leren ons de waarde van vrijheid. Stichting Vluchteling zet zich dagelijks in om de verhalen van vluchtelingen te vertellen. Want iedereen verdient de vrijheid om te leven.


Stichting Vluchteling
English
sluit