2022 in beeld: een jaar vol diepte- en hoogtepunten

Wat een jaar. Met een recordaantal van meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht, was 2022 zwaar en vol tegenspoed. Naast oorlog, conflict en onderdrukking, werden de gevolgen van de klimaatcrisis steeds zichtbaarder en brak er ook in Europa weer oorlog uit. Maar er was ook hoop: Dankzij jullie steun konden we honderdduizenden mensen op de vlucht bijstaan met noodhulp. Dit waren de diepte- en hoogtepunten van 2022.

Januari: Gezondheidszorg in Afghanistan op instorten

Sinds de machtsovername van de Taliban, staat de gezondheidszorg in Afghanistan op instorten. Vele ziekenhuizen hebben hun deuren noodgedwongen moeten sluiten. Niet alleen het gezondheidspersoneel staat onder grote druk door armoede en gebrek aan internationale steun, ook zijn er daardoor grote tekorten aan medicatie waardoor patiënten niet de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben. Stichting Vluchteling kwam direct in actie en bood eerste hulp aan 18.000 mensen in de provincie Kandahar.

Februari: Oorlog breekt uit in Oekraïne

Foto: Getty

24 februari. Rusland valt Oekraïne binnen. Door het hele land loeit het luchtalarm en worden steden genadeloos gebombardeerd. Miljoenen mensen slaan op de vlucht binnen en buiten hun landsgrenzen; inmiddels al 7,9 miljoen vluchtelingen en 8 miljoen ontheemden. Stichting Vluchteling staat direct klaar om hulp te verlenen

Maart: Samen in actie voor Oekraïne met Giro555

Direct na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne kwam Nederland massaal in actie. Door het hele land startten mensen, jong en oud, allerlei inzamelingsacties, benefietavonden, en werd er non stop gebeld naar het belpanel van Giro555 en nog zoveel meer. Jullie betrokkenheid was groot: De niet aflatende stroom aan donaties zorgde inmiddels voor de indrukwekkende opbrengst van meer dan 178 miljoen euro. Hiermee verlenen de samenwerkende hulporganisaties, waaronder Stichting Vluchteling, medische zorg, opvang, psychosociale hulp, voedsel, drinkwater en winterhulp in zowel Oekraïne als de buurlanden. Hulp helpt.

April: Dezelfde pijn, hetzelfde verdriet, gelijke nood.

Dezelfde pijn, hetzelfde verdriet, gelijke nood. Wereldwijd zijn er miljoenen mensen op de vlucht. Echter wordt niet elke vluchteling met een even warm welkom ontvangen. Dat moet anders, want wie je ook bent of waar je ook vandaan komt: ieder mens op de vlucht hoort beschermd en geholpen te worden. Om deze boodschap wijd te verspreiden, startte Stichting Vluchteling een campagne.

Mei: 100 miljoen mensen op de vlucht

Foto: Reuters / Protest in Myanmar in 2022.

Een triest dieptepunt. Het aantal mensen dat gedwongen op de vlucht is voor conflicten, geweld, mensenrechtenschendingen en vervolging, heeft voor het eerst in de geschiedenis de 100 miljoen overschreden. Hulp is harder nodig dan ooit.

Juni: Nacht van de Vluchteling haalt 1,2 miljoen euro op voor noodhulp

Deelnemers van de Nacht van de Vluchteling haalden in de nacht van 18 op 19 juni met elkaar meer dan € 1.200.000 op. Een indrukwekkende opbrengst waarmee Stichting Vluchteling hulp verleent in Afghanistan, Polen, Somalië, Mali, Syrië en Bosnië en Herzegovina. Ook in 2023 organiseert Stichting Vluchteling de Nacht van de Vluchteling. Loop jij mee? Hou de website in de gaten om je in te schrijven. 

Juli: Honger verwoest levens

Fotograaf: René van Beek

Klimaatverandering, stijgende voedselprijzen, langdurig conflict: landen in de Hoorn van Afrika krijgen klap na klap te verduren. Door langdurige droogte mislukken de oogsten, sterft het vee uit en slaan mensen op de vlucht op zoek naar water, eten en bronnen van inkomsten. Naar schattingen van het Wereldvoedselprogramma zijn er wereldwijd zo'n 811 miljoen mensen zonder voldoende eten.

Augustus: Ter Apel – Wij eisen een humaan asielbeleid!

Fotograaf: Piroschka van de Wouw / REUTERS

In augustus stonden alle ogen op Nederland. En niet om een positieve reden, want Ter Apel bleek ons eigen Moria. Vluchtelingen in Nederland zijn de dupe van een falend ad-hoc beleid. Honderden kwetsbare asielzoekers, waaronder jongeren en kinderen, sliepen zonder een dak boven hun hoofd in Ter Apel. Samen met andere organisaties riepen wij de minister president op om de regie te nemen en een einde te maken aan de schandalige situatie, het al jarenlange ontmoedigingsbeleid met maar een doel: een afschrikkende werking. We pleitten voor structurele langtermijnoplossingen waarbij Nederland wettelijke internationale verplichtingen onmiddellijk nakomt.

September: Hulp voor getroffenen door overstromingen Pakistan

Fotograaf: Fayaz Aziz / REUTERS

Pakistan werd getroffen door een monstermoesson. Extreme regenval en overstromingen zetten een deel van het land onder water: 33 miljoen mensen zijn slachtoffer geworden van deze ramp. Huizen, scholen, ziekenhuizen, wegen, bruggen en treinrails zijn compleet weggespoeld. Om de miljoenen mensen die de dupe zijn geworden van het extreme natuurgeweld bij te staan, startte Stichting Vluchteling een omvangrijke noodhulpoperatie in samenwerking met de Dutch Relief Alliance.

Oktober: Meer dan 7 miljoen Venezolanen op de vlucht

Fotograaf: Luisa Gonzalez / REUTERS

Schokkend. Volgens recente gegevens van de VN hebben meer dan 7 miljoen Venezolanen hun land verlaten te midden van een aanhoudende economische en politieke crisis. Dit is de grootste exodus van vluchtelingen op Syrië en Oekraïne na. Venezolanen lijden onder een groot gebrek aan huisvesting, werk, eten en medische zorg. Hyperinflatie heeft de prijs van eten en andere basisgoederen sterk doen stijgen. Water, brandstof en medicijnen zijn schaars en stroomuitval komt vaak voor. Ondertussen heeft corona een einde gemaakt aan de economische groei die nodig is om de crisis te verhelpen.

November: Klimaatcrisis steeds zichtbaarder

Fotograaf: Martha Tadesse / IRC

Van Afghanistan tot Ethiopië: van de 20 landen die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering, kampt de meerderheid óók met gewapend conflict. Hierdoor moeten de inwoners zichzelf beschermen tegen een dubbele dreiging: oorlog en extreme weersomstandigheden. De klimaatcrisis drukt dus extra zwaar op mensen in oorlogsgebieden. Stichting Vluchteling riep overheden daarom op: zorg dat programma’s en financiering, om de gevolgen van klimaatverandering (zoals droogte en overstromingen) te beperken, ook beschikbaar zijn voor mensen en natuur in conflictgebieden, zodat de humanitaire noden die er al zijn, niet verder verergeren.

December: In tijden van nood is jouw steun van levensbelang

Foto: Getty

Ieder mens verdient een thuis. Een plek waar je opgroeit en je veilig voelt. Maar op dit moment zijn meer dan 100 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Zij hebben geen eigen thuis meer en zijn alles kwijtgeraakt. In tijden van nood, en in deze feestmaand die voor vluchtelingen erg verdrietig is, helpt Stichting Vluchteling met veilig onderdak, eten, drinken en medische zorg. Help jij mee? Doneer nu.