1 jaar na corona: zo staan we ervoor

Een jaar geleden brak de coronapandemie uit. Wij stonden voor een enorme uitdaging. Onze teams hebben zich in de strijd tegen het coronavirus wereldwijd ingezet voor vluchtelingen in crisissituaties. Maar we zijn er nog niet.

Meisje met mondmasker zit gehurkt op de grond

Door corona is de toch al moeilijke situatie van vluchtelingen nog schrijnender geworden. Een jaar na het uitbreken van de pandemie hebben we veel bereikt om uit de crisis te komen. In 17 landen ondersteunden we ruim 360.000 mensen met onder meer medische zorg, beschermingsmiddelen, voorlichting, hygiënepakketten, handwasstations.

Mede dankzij de steun van onze donateurs probeerden we het ergste te voorkomen. Lees wat er dit jaar nog gebeurt om te zorgen dat we allemaal veilig zijn:

AFRIKA

Afrika heeft 1,3 miljard inwoners. De Wereldgezondheidsorganisatie schat het aantal besmettingen op 4,1 miljoen. Ten minste 40 landen hebben nu een tweede golf van de pandemie meegemaakt. Nieuwe mutaties baren Afrika toenemende bezorgdheid.

  • Nigeria: Ondersteuning bij de vaccinatie van 12.650 mensen in de staat Borno, noordoost Nigeria, met behulp van zeven vaccinatieteams, bestaand uit 42 gezondheidsmedewerkers. Samen met onze partner Intersos proberen we partner te worden van de COVAX-vaccinatiecampagne.
  • Ethiopië: Cash noodhulp voor kwetsbare groepen. Het verbeteren van de medische zorg en psychosociale hulp via mobiele teams en het versterken van medische faciliteiten.
  • Zuid-Soedan: Het aanleggen en herstellen van latrines, watertanks en handwaspunten in scholen en het houden van voorlichtingscampagnes. Daarnaast worden er hygiënepakketten uitgedeeld.
  • Centraal Afrikaanse Republiek: We verbeteren de hygiënische omstandigheden in vier ontheemdenkampen. We zorgen voor water, handwaspunten en noodlatrines. In de kampen delen we hygiënepakketten uit en geven we voorlichting over hygiëne.
  • DR Congo: Geïntegreerd in de algemene medische zorg van het Panzi ziekenhuis, zit de behandeling van coronapatiënten. Panzi ziekenhuis probeert in Zuid-Kivu partner te worden van de COVAX-vaccinatiecampagne.

MIDDEN-OOSTEN

Aantallen gevallen zijn in een opwaartse trend in alle landen in het Midden-Oosten. Vooral in Jemen zijn er grote zorgen over een derde golf. In Libanon was er de strengste lockdown ter wereld. Irak, Jemen, Libanon, Syrië, Jordanië krijgen vaccins via COVAX.

  • Irak: Via mobiele medische teams verstrekken we gratis medische zorg en medicijnen aan de inwoners van de 14 dorpen in verafgelegen gebieden in Sinjar.
  • Jordanië: In drie steden helpen we vluchtelingen en Jordaanse gezinnen die door corona geraakt worden. Ze ontvangen contant geld om zelf gezondheidszorg en psychosociale zorg in te kopen. We geven voorlichting over corona en het belang van goede hygiëne.
  • Jemen: Het ziekenhuis in al-Ribat heeft een triagegebied met handenwas punten, temperatuurcontrole en desinfectiemiddelen. Ook geven we voorlichting over de verspreiding van het coronavirus.

AZIË EN LATIJNS-AMERIKA

Colombia is na Brazilië het Latijns-Amerikaanse land dat het meest wordt getroffen door corona, met ruim 2,3 miljoen besmettingen. In heel Afghanistan, Azië, worden stijgende aantallen besmettingen gerapporteerd.

  • Afghanistan: We trainen medisch personeel in drie afgelegen gebieden. Ook verbeteren we de hygiëne in twee gezondheidscentra en zorgen voor beschermingsmateriaal. We geven voorlichting over de risico’s van corona en delen hygiënepakketten uit.
  • Curaçao: Niet gedocumenteerde Venezolaanse vluchtelingen krijgen toegang tot medische zorg in de kliniek Salú pa Tur. Geïntegreerd in dit totale zorgpakket, zit de behandeling van coronapatiënten, waarvoor de kliniek een aparte tent heeft ingericht.

Gelijke toegang tot vaccins

Als we het coronavirus willen stoppen, moet het wereldwijd bestreden worden. En dat betekent dat iedereen een vaccin moet kunnen krijgen op basis van internationale solidariteit en samenwerking. Als het op gelijke toegang tot vaccins aankomt, zijn we er nog lang niet en moeten we oppassen voor ‘vaccin-nationalisme’. Ofwel het gevaar dat regeringen van Europa en Noord-Amerika vooral aan hun eigen bevolking denken en zoveel mogelijk vaccins opkopen, ten koste van mensen in conflictgebieden.


Stichting Vluchteling
English
sluit