2021 in beeld

Wat een jaar! Met een recordaantal van 82,4 miljoen mensen op de vlucht, was 2021 zwaar en vol tegenspoed. Naast oorlog, conflict en onderdrukking, greep het coronavirus om zich heen, werden coronavaccins wereldwijd ongelijk verdeeld en nam ook honger voor het eerst in vijf jaar weer toe. Dankzij jullie steun konden we het verschil maken voor mensen op de vlucht. In 2021 hielpen we bijna 900.000 mensen op de vlucht in 23 landen met noodhulp. Dit waren de diepte- en hoogtepunten van 2021.

Migranten die protesteren buiten het vluchtelingenkamp in Athene

Januari: Coronavaccins voor iedereen

Ook in 2021 wilde het coronavirus niet wijken. Zorgwekkende cijfers blijven circuleren. Mensen op de vlucht worden hard geraakt, maar hebben weinig kans op vaccins of goede gezondheidszorg en bescherming tegen het virus. Dat moet anders. Want niemand is veilig totdat iedereen veilig is! Stichting Vluchteling zet zich daarvoor in.

Man doet scherm op bij andere arts in ziekenhuis

Februari: Honger neemt wereldwijd toe

Acute voedselonzekerheid neemt wereldwijd toe, voornamelijk in Afrika. Ook dit jaar kostte ondervoeding miljoenen mensen het leven. Conflicten, de klimaatcrisis en corona maken de situatie erger. Onze hulpverleners zorgen voor noodvoeding. In landen als Ethiopië, Jemen, Kenia en Nigeria zorgen we voor voedselhulp voor vluchtelingen en ontheemden.

Moeder geeft jongen drinken uit schaal

Maart: Een decennium oorlog in Syrië

Op 15 maart was er precies 10 jaar oorlog in Syrië. Het leed in het land gaat onverminderd door. In totaal zijn 6,8 miljoen Syriërs hun land ontvlucht. De situatie in het land is nog altijd zeer slecht, het einde van de oorlog is nog niet in zicht. In de afgelopen tien jaar hebben we 1,6 miljoen mensen kunnen helpen.

Man met kind op zijn schouders loopt door kamp
© Reuters

Brand in ’s werelds grootste vluchtelingenkamp

Op 22 maart ging ’s werelds grootste vluchtelingenkamp in Cox’s Bazar, Bangladesh, in vlammen op. Meer dan 45.000 Rohingya werden dakloos, vele honderden raakten gewond of vermist. Stichting Vluchteling kwam direct in actie. Maandenlang werkten onze teams aan de wederopbouw van het kamp. Bijna 20.000 mensen ontvingen onder meer onze medische zorg en noodhulppakketten.

April: Onze zorg voor chronisch zieke vluchtelingen

De situatie van mensen op de vlucht wordt nog gevaarlijker en moeilijker wanneer ze chronisch ziek zijn. In vluchtelingenkampen is misschien soms insuline te verkrijgen, maar hoe bewaar je die als er geen koelkast in de buurt is? Stichting Vluchteling richtte zich dit jaar extra op de juiste diagnose en behandeling voor chronisch zieken. De komende jaren gaan we hier mee door.

Mei: In Tigray, Ethiopië, is seksueel geweld een oorlogswapen

Het einde van de verschrikkelijke burgeroorlog in Tigray, Ethiopië, is nog lang niet in zicht. Dit jaar kwamen steeds meer getuigenissen over seksueel geweld naar buiten. “Verkrachting wordt als oorlogswapen gebruikt,” aldus Victor Odero, van onze partner IRC. Onze teams zorgden voor psychosociale hulp en noodpakketten om slachtoffers van deze ongekende menselijke tragedie bij te staan.

Juni: Aantal vluchtelingen in tien jaar tijd verdubbeld

Schokkend. Ook dit jaar bereikte het aantal mensen wereldwijd op de vlucht voor oorlog, conflict en onderdrukking een nieuw dieptepunt: 82,4 miljoen mensen, waarvan 42% kind, aldus de VN-Vluchtelingenorganisatie. In 2011 was dat nog 40 miljoen. Noodhulp is harder nodig dan ooit.

Juli: Woorden doen ertoe. Het hele jaar.

Taal heeft de kracht om in en uit te sluiten. Ook in 2021 bevatte berichtgeving over mensen op de vlucht ontmenselijkend of verkeerd taalgebruik. Stichting Vluchteling draagt bij aan de dialoog over taalgebruik over mensen op de vlucht en jaagt zo het maatschappelijk debat over woordgebruik en terminologie aan.

Augustus: Machtsovername Taliban in Afghanistan

Vlak voor en na de machtsovername van de Taliban in augustus, sloegen honderdduizenden Afghanen op de vlucht. Inmiddels zijn velen teruggekeerd naar huis, maar verkeert de bevolking in humanitaire nood: De Afghaanse economie ligt in duigen, 98% van de bevolking heeft onvoldoende te eten. Wij kwam direct in actie. Dankzij jullie steun boden we hulp aan 50.000 Afghanen op de vlucht.

September: Ruim 2.400 deelnemers lopen de Nacht van de Vluchteling

Deelnemers van de Nacht van de Vluchteling haalden in de nacht van 11 op 12 september met elkaar meer dan € 950.000 op. Een recordbedrag per loper! Deze opbrengst wordt verdeeld onder hulpprojecten in Afghanistan, Venezuela, Irak en Burkina Faso. Ook in 2022 organiseert Stichting Vluchteling opnieuw de Nacht van de Vluchteling. Loop jij mee?

Oktober: Noodklok luidt over onhoudbare situatie in Athene!

Onze directeur Tineke Ceelen bezocht Athene, Griekenland, en trof een nijpende situatie aan: Kinderprostitutie, geen onderdak noch geld voor eten, luiers of medicijnen. Nauwelijks of geen toegang tot gezondheidszorg, kinderen die niet naar school gaan. Wij zijn direct in actie gekomen.

November: Groen Licht voor mensen op de vlucht aan de EU-grenzen

2021 stonden de Europese grenzen, waaronder de Pools-Wit-Russische grens, wederom onder druk. Mensen op de vlucht worden aan de Europese grens steeds vaker tegengehouden, mishandeld, opgejaagd, in gammele bootjes terug de zee op gestuurd of bewust met harde hand teruggeduwd uit grondgebied van de EU. Hierdoor ontstonden inspirerende acties zoals ‘Groen Licht’.

Little Amal in Nederland

Van de ruim 80 miljoen mensen op de vlucht is bijna de helft kind. Little Amal, een reuzenpop, bezocht Nederland om aandacht te vragen voor vluchtelingenkinderen die door oorlogsgeweld geen thuis meer hebben. Ze reizen met hun familie, of – zoals Amal – alleen. “Ze wachten op veiligheid en een toekomst. Ze heten niet allemaal Amal, maar ze delen dezelfde verhalen,” aldus Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling.

December: Brendan en Arne te voet van Groningen naar Istanbul

Wat een prestatie! Brendan Bergh en Arne van Loo liepen in vijf maanden tijd 3.155 kilometer van Groningen naar Istanbul, Turkije. Eind dit jaar kwamen ze veilig terug in Nederland. Met hun actie haalden ze maar liefst 6.550 euro op voor noodhulp aan mensen op de vlucht.

Wij gaan onvermoeibaar door!

Mede dankzij jullie steun konden wij in 2021 honderdduizenden mensen op de vlucht steunen. Alle beetjes maken samen het verschil: we haalden dit jaar maar liefst 23 miljoen euro op, waarmee we in 23 landen noodhulp konden bieden zoals medische zorg, onderdak, schoon en veilig drinkwater en voldoende te eten. In 2022 gaan we onvermoeibaar door!


Stichting Vluchteling
English
sluit