Bootvluchtelingen 640x384

Nederlanders denken dat Europa de meeste vluchtelingen opvangt

De VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft vandaag de nieuwste cijfers over vluchtelingen in de wereld gepubliceerd: 71 miljoen mensen zijn op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Maar Nederlanders zijn niet of nauwelijks op de hoogte waar de meeste vluchtelingen in de wereld worden opgevangen. Van de mensen die hun land moeten ontvluchten, wordt bijna iedereen van onderdak voorzien in de eigen regio. Desondanks denken Nederlanders dat Europese landen de meeste vluchtelingen opnemen, blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van Stichting Vluchteling dat gisteravond gepubliceerd is.

Voor meer informatie over het onderzoek ga je nu naar  www.vluchteling.nl/onderzoek, voor meer informatie over Wereldvluchtelingendag: www.vluchteling.nl/20juni 

Discrepantie met werkelijke cijfers over vluchtelingenstromen

Dit blijkt uit onderzoek van bureau Motivaction in Amsterdam in opdracht van Stichting Vluchteling. Duitsland vangt de meeste vluchtelingen op in Europa, gevolgd door Nederland en Italië, althans dat denkt veruit de meerderheid van de ondervraagden, een representatieve steekproef onder Nederlanders van 18-75 jaar.

Het afgelopen jaar zijn er meer dan 68 miljoen mensen op de vlucht in de wereld, en de drie grootste gastlanden zijn Turkije, Pakistan en Oeganda, waar momenteel veruit de meeste vluchtelingen een veilig onderkomen vinden.

Over het algemeen heeft men een beter beeld in welke landen op dit moment de grootste vluchtelingencrises in de wereld plaatsvinden dan van de landen die de meeste vluchtelingen opvangen. De meerderheid van de ondervraagden denkt terecht dat in Syrië de grootste vluchtelingencrisis plaatsvindt.

Stabiele politieke omstandigheden in het land belangrijker voor veilige terugkeer dan aanwezige basisvoorzieningen

Het belangrijkste criterium voor een veilige terugkeer naar het land van herkomst voor een vluchteling is, volgens de meeste Nederlanders, dat de oorlog over moet zijn. Ook moet het land vrij van vervolging zijn en een stabiele regering hebben. Dit staat in schril contrast met het beleid van de Nederlandse regering die momenteel vluchtelingen terugstuurt naar oorlogs- en conflictgebieden in Nigeria, Irak, Afghanistan en Libië.

In tegenstelling tot het beleid van de regering, denken de meeste Nederlanders dus als eerste aan de politieke omstandigheden van een land om te beoordelen of het er veilig genoeg is om naar terug te keren voor een vluchteling. Daarna komen pas de primaire basisvoorzieningen zoals levensonderhoud en schoon drinkwater aan de orde. Minder essentiële omstandigheden voor een veilige terugkeer hebben te maken met onderdak en transport.

Stel dat er oorlog uitbreekt, dan nemen Nederlanders sowieso hun officiële documenten mee

Er is af en toe flinke kritiek op vluchtelingen die hun mobiele telefoon meenemen op de vlucht. Uit het onderzoek van Stichting Vluchteling blijkt nu echter dat maar liefst driekwart van de Nederlanders hun identiteitspapieren sowieso meeneemt wanneer er oorlog uitbreekt. Gevolgd door geld, mobiele telefoon en medicijnen.

Eerste levensbehoeften, zoals water en voedsel, zien de meeste Nederlanders daarna pas als noodzakelijke items in het geval dat ze halsoverkop moeten vluchten voor de oorlog. Anderen noemen spontaan hun familie en kinderen die ze sowieso zouden meenemen.

Het onderzoek dat in de periode van 14 tot 24 mei dit jaar plaatsvond, toont verder ook aan dat Nederlanders over het algemeen positiever zijn over opvang van vluchtelingen in Nederland, zeker als vluchtelingen hier eenmaal zijn, en zouden eerder meer dan minder vluchtelingen willen opvangen. Afgelopen weekend vond de tiende editie plaats van de Nacht van de Vluchteling, met een recordaantal deelnemers. En uit de nieuwe jaarcijfers van Stichting Vluchteling blijkt dat er bijna tien procent meer aanhang of donateurs is.

Draag jij vluchtelingen een warm hart toe? Doneer dan hieronder! Dank je wel. 

71 miljoen tragische verhalen van mensen op de vlucht. Zij hebben nu dringend hulp nodig

Steun vluchtelingen wereldwijd:

 • ?

  Voor 440 euro kunnen wij bijvoorbeeld een mobiele kliniek die hulp biedt aan mensen in afgelegen gebieden, voorzien van medische apparatuur.

  440,00
 • ?

  Voor 20 euro kunnen wij bijvoorbeeld spoedeisende hulp verzorgen inclusief de benodigde medicatie om een kind veilig op de wereld te brengen.

  20,00
 • ?

  Voor 36 euro kunnen wij bijvoorbeeld een voedselpakket aanschaffen voor 1 week, voor een gezin dat net is aangekomen in een vluchtelingenkamp. Het pakket bestaat bijvoorbeeld uit producten die lang houdbaar zijn.

  36,00
 • ?

  Met 60 euro kunnen wij bijvoorbeeld financiële ondersteuning bieden voor eten, onderdak of medische zorg. Zo kan een vluchteling zelf bepalen waar het geld het hardst nodig is.

  60,00
 • ?

  Voor 100 euro kunnen wij bijvoorbeeld een watervoorzieningssysteem aanschaffen en vluchtelingen schoon drinkwater geven.

  100,00
 • ?

  De gemiddelde gift ligt boven de 20 euro, maar alle beetjes helpen. Met een tientje is een vluchteling al heel goed geholpen.

  10,00