100 miljoen keer een verhaal van groot verlies en verdriet

“Als we de oorzaak van vluchten niet aanpakken, wordt het aantal mensen op de vlucht groter en groter.”

Familie hurkt gezamenlijk bij vluchtelingenkamp

Door oorlog, geweld en onderdrukking zijn wereldwijd voor het eerst meer dan 100 miljoen mensen noodgedwongen op de vlucht. Dit meldt de VN-vluchtelingenorganisatie. In juni 2021 waren dat nog 82 miljoen mensen. “Een bedroevend record. 100 miljoen keer een verhaal van groot verlies, onveiligheid en verdriet. Mensen die alles kwijtraakten, vaak zelfs elkaar, en nergens welkom zijn”, stelt directeur Tineke Ceelen.

Overheden hebben de verantwoordelijkheid en de middelen om met fundamentele oplossingen te komen om de oorzaken waardoor mensen op de vlucht slaan, te bestrijden.”

Portretfoto van Tineke Ceelen Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling

Ook de Nederlandse regering moet verantwoordelijkheid nemen en politieke oplossingen bieden, zodat vluchtelingen bescherming en veiligheid kunnen vinden. “Voorkom conflicten door veel sterker in te zetten op humanitaire diplomatie. Investeer in een duurzaam klimaat, want vele conflicten draaien om toegang tot leefbaar land en water, wat steeds schaarser wordt. Nederland zou in Europa een voortrekkersrol moeten pakken om te komen tot een eerlijk en veilig migratiebeleid. Zorg voor veilige en legale vluchtroutes, om toegang tot bescherming en asiel te verbeteren en toon nul tolerantie voor pushbacks of hekken en honden om Europa. Het stopt mensen op de vlucht niet maar veroorzaakt wel veel pijn, maakt mensen kapot en drijft mensen uit elkaar. Zo moet het dus niet”, zo stelt Ceelen.

Ondertussen zijn 100 miljoen mensen op de vlucht. Vang hen goed op. Zorg dat mensen een veilige plek wordt geboden waar ze hun leven weer op kunnen bouwen. Onze hulp helpt, maar we hebben niet de middelen om het rap groeiende aantal mensen op de vlucht goed te kunnen ondersteunen”, aldus Ceelen.


Stichting Vluchteling
English
sluit