Het verhaal van de Jezidi’s

De Jezidi's. Misschien ken je ze niet, maar zij vormen één van de door IS-extremisten meest gehate en vervolgde minderheden: een in de steek gelaten volk. In 2014 vluchtten ze met tienduizenden de bergen van het noordwesten van Irak in, om aan de dood te ontsnappen. IS had namelijk hun belangrijkste stad Sinjar ingenomen. Mannen, vrouwen en kinderen werden het slachtoffer van gruwelijke daden. Vandaag de dag is het moeilijk om terug te keren. Ze hebben niets meer, geen ziekenhuizen, geen medicijnen en geen psychologische hulp. Lees hier meer over hun ervaringen en hoe jij kunt helpen.


Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Stichting Vluchteling heeft een lange geschiedenis van hulpverlening in Irak. Bij het uitbreken van de oorlog in Irak in 1992 boden we al noodhulp en hulp bij wederopbouw. Samen met onze partner het IRC verlenen we sinds 2003 noodhulp aan vluchtelingen en ontheemden. Sinds 2017 werken we ook samen met de lokale organisatie Yazda.

Samen bieden we hulpverlening die plaats vindt in zowel Dohuk en in de Sinjar. Onze hulp daar bestaat uit: medische zorg, onderwijs, casemanagement en psychosociale zorg. Samen met onze partners ondersteunen we Irakezen die hebben moeten vluchten vanwege oorlog of vervolging waaronder kwetsbare minderheden zoals de Jezidi:

 • We bieden medische zorg en medicijnen middels een mobiele kliniek die afgelegen en moeilijk te bereiken dorpen en gemeenschappen bereikt.
 • We bieden gespecialiseerde zorg aan IS slachtoffers die recent zijn vrijgekomen zoals psychosociale zorg, financiële ondersteuning en hulp bij het verkrijgen van officiële documentatie.
 • We verbeteren de toegang tot onderwijs.

Ja! Ik help mee

Lees hieronder de verhalen van Samira, Barfi en Farha

Ja, ik help de Jezidi's

 • ?

  Met 15 euro geef je een persoon een medisch consult en kans op de medische en psychosociale hulp die er nodig is

  15,00
 • ?

  Met 25 euro geef je een persoon een medisch consult & draag je bij aan de mobiele kliniek

  25,00
 • ?

  Met 45 euro geef je een medisch consult incl. benodigde medicatie aan een gezin

  45,00
 • ?

  Met 100 euro draag je bij aan de mobiele kliniek. Zo zorg je er o.a. voor dat de artsen en verplegers ingezet kunnen worden, dat er benzine voorradig is en voldoende medicatie

  100,00