Thailand is al meer dan 30 jaar een toevluchtoord voor vluchtelingen uit Myanmar. Stichting Vluchteling en haar lokale partner bieden langdurige humanitaire hulp.
Thailand vangt al meer dan 30 jaar vluchtelingen op uit Myanmar. Op de grens van beide landen leven de vluchtelingen in 9 drukbevolkte kampen, met alle gevolgen van dien. Stichting Vluchteling en haar partner de Mae Tao Clinic bieden onderwijs en bescherming aan vluchtelingenkinderen en -jongeren.
Thailand is naar Aziatische begrippen een relatief stabiel en welvarend land. Geen wonder dat het een toevluchtsoord is voor vluchtelingen uit Myanmar. Vanaf 1984 vluchtten ze voor de gewelddadige militaire dictatuur in eigen land die leidde tot economische neergang en extreme armoede. Vooral etnische minderheden leden onder het geweld en de vele mensenrechtenschendingen.
Sinds 2011 zit Myanmar in een proces van politieke, sociale en economische hervormingen. Langzaam leidt het tot meer vrijheid en minder censuur en onderdrukking. Toch zijn vluchtelingen huiverig om terug te keren. Politieke conflicten en etnische spanningen komen nog steeds veel voor. En voor de gewone Myanmarees is er weinig kans op werk.
In Thailand verblijven ruim 86.000 Myanmarese vluchtelingen in 9 vluchtelingenkampen op de grens met Myanmar. Sommigen wonen er al tientallen jaren. Ze mogen niet werken of zelfs maar het kamp verlaten. De vluchtelingen leven in onzekerheid en zijn afhankelijk van de hulpverlening van organisaties zoals Stichting Vluchteling.
Terugkeer stagneert
Ondanks dat er zo'n 18.000 vluchtelingen zijn teruggekeerd naar Myanmar, stagneert de terugkeer op dit moment vanwege de beperkte economische mogelijkheden in het thuisland. De situatie in Myanmar blijft gespannen, omdat het leger nog steeds aanwezig is. In sommige provincies, zoals Northern State en Rakhine State, zijn nog conflicten gaande.
In de drukbevolkte vluchtelingenkampen komen alcoholisme en huiselijk geweld veel voor. Kinderen lopen het risico op misbruik, verwaarlozing en uitbuiting. Veel meisjes trouwen jong, soms met mannen die hun misbruiken.
Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen. In Thailand begonnen we ons werk in 1975, toen we vluchtelingen hielpen uit Vietnam, Laos en Cambodja. Vanaf 1986 helpen we bij de opvang van vluchtelingen uit Myanmar.
Sinds 2006 richten we ons op de bescherming van vluchtelingenkinderen en -jongeren in de Tak provincie in West-Thailand. Sommigen zijn wezen, van anderen zijn de ouders aan het werk. Zonder toezicht zijn ze kwetsbaar voor kinderarbeid, kindersmokkel en uitbuiting. Samen met onze lokale partner de Mae Tao Clinic zorgen we voor opvang, eten, veilig onderdak en onderwijs.
Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.