In Nepal zijn duizenden vluchtelingen uit het door China bezette Tibet. Velen zijn er illegaal en hun vooruitzichten zijn somber. Met het Mr. C. Brouwerfonds helpt Stichting Vluchteling hen met bijvoorbeeld vakscholing.
Nepal vangt al Tibetaanse vluchtelingen op sinds China het land in 1950 bezette en annexeerde. Sinds 1991 mogen nieuwe vluchtelingen officieel niet meer blijven, maar terugkeer is geen optie. Zonder werk en inkomen zitten velen in een lastige situatie. Met het Mr. C. Brouwerfonds helpen we economisch kwetsbare Tibetaanse met beurzen, taallessen en activiteiten om de Tibetaanse culturele identiteit te behouden.
Nepal is al meer dan een halve eeuw een toevluchtsoord voor vluchtelingen uit Tibet – een onafhankelijk land totdat China het in 1950 annexeerde. Sindsdien zijn veel Tibetanen in opstand gekomen tegen hun onderdrukking. Anderen riskeren hun leven op barre vluchttochten via het Himalaya gebergte naar Nepal en India. Zo ook de Tibetaanse geestelijk leider Dalai Lama die vanuit India de regering in ballingschap leidt.
Nepal ving jarenlang Tibetaanse vluchtelingen op, maar trok een grens bij 31 december 1989. Vanaf deze datum mogen nieuwe vluchtelingen officieel niet meer in Nepal blijven, werken, leren en studeren. Het gebrek aan economische perspectief brengt de vluchtelingen in een zeer moeilijke situatie.
Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen.
In Nepal begonnen we ons werk in 2006 met de oprichting van het Mr. C. Brouwerfonds, een fonds op naam dat vernoemd is naar de overleden oprichter van Stichting Vluchteling. Samen met de familie Brouwer bieden we vernieuwende activiteiten voor Tibetaanse vluchtelingen in Nepal. Dit doen we in samenwerking met onze lokale partner de Himalayan Society for Youth and Women Empowerment (HSYWE).
In Nepal verstrekken we via onze partner HSYWE studiebeurzen aan Tibetaanse vluchtelingen in Nepal. Zo kunnen ze in Nepal of India hoger onderwijs of een vakopleiding volgen. Na het afronden van hun studie krijgen de jongeren hulp bij het vinden van een passende baan.
Daarnaast geven we cursussen Engels en Tibetaans en kunnen de vluchtelingen gebruik maken van een bibliotheek waar ook internet is. Ook organiseren we activiteiten om de Tibetaanse culturele identiteit te behouden, zoals traditionele muziek- en dansbijeenkomsten en discussieavonden over gezondheid en cultuur.
Meer weten over dit project? Bekijk de projectinformatie.
Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.