Ethiopië

Grootschalige humanitaire crisis

Vluchtelingen uit Ethiopië zijn sinds begin november 2020 naar Soedan gevlucht, op zoek naar veiligheid, na gevechten tussen de Ethiopische federale regering en regionale regeringstroepen van Tigray. Nu het conflict lijkt te escaleren, zal het aantal mensen op de vlucht waarschijnlijk sterk toenemen.

Factcheck

106 miljoen inwoners
106 miljoen inwoners
1,7 miljoen ontheemden*
1,7 miljoen ontheemden*
op de vlucht in eigen land
733.000 vluchtelingen
733.000 vluchtelingen
waaronder 35.000 vanuit Tigray
2000 | Start van onze hulpverlening
2000 | Start van onze hulpverlening
Laatste update: november 2020

KORTE CRISIS UPDATE...

Het Ethiopische offensief in en tegen de opstandige regio Tigray leidt tot een vluchtelingencrisis in buurland Soedan. Mensen zoeken hun toevlucht in de afgelegen regio van Soedan die grenst aan Ethiopië. Elke dag steken 3.000 à 4.000 mensen de grens over. Op dit moment bevinden zich al tienduizenden vluchtelingen in Soedan, onder wie vele zwangere vrouwen met kleine kinderen. De VN spreekt over een grootschalige humanitaire crisis op grens tussen Ethiopië en Soedan.

Ethiopië is wel wat gewend als het gaat om droge periodes, maar de huidige droogte is de ergste in 50 jaar. Meer dan 15 miljoen mensen hebben dringend behoefte aan water, voedsel en hulp. In hun zoektocht naar water, moeten velen meer dan 12 uur lopen. In Ethiopië werkt 80% van de bevolking in de landbouw. Als gevolg van de klimaatverandering hebben sommige delen van het land last van droogte en andere juist van overstromingen. De droogte heeft verwoestende effecten op de oogst en voedselproductie en de economie.

Daarnaast zijn halverwege 2018 bijna een miljoen mensen zijn ontheemd geraakt in de regio's SNNPR, Somali en Oromia in Ethiopië door een nieuwe golf van geweld tussen verschillende bevolkingsgroepen. Het geweld escaleerde in de zomer van 2018. Ontheemden worden opgevangen door familieleden of verblijven in overvolle publieke gebouwen in de dichtstbevolkte gebieden van het land. In 2020 eist de burgeroorlog in Tigray een grote tol en slaan opnieuw grote aantallen mensen op de vlucht.

Vluchtelingen en ontheemden

Terwijl Ethiopië probeert om de droogte, economische problemen en intern conflict het hoofd te bieden, vangt het bovendien vluchtelingen op uit de buurlanden Eritrea, Soedan, Zuid-Soedan en Somalië. Zij ontvluchtten het geweld en/of de droogte in eigen land, maar stuiten in Ethiopië ook op problemen. Ethiopië vangt meer dan 900.000 vluchtelingen uit omliggende landen op. Daarnaast zijn er door interne conflicten in het land zelf maar liefst 1,7 miljoen ontheemd, Ethiopiërs die op de vlucht zijn geslagen in hun eigen land.

In Ethiopië leeft 1 op de 3 mensen onder de armoedegrens. Regelmatig breken besmettelijke ziekten uit als cholera en mazelen. Mislukte oogsten door droogte veroorzaken ook nog eens een tekort aan voedsel. Naast de 106 miljoen inwoners, heeft het land ook nog eens een van de hoogste aantallen vluchtelingen ter wereld. Ethiopië herbergt honderdduizenden vluchtelingen, onder andere uit Zuid-Sudan, Somalië en Eritrea, waar mensen vluchten voor oorlogen en natuurrampen. 

Het is de missie van Stichting Vluchteling om mensen te helpen van wie het leven is verwoest door conflict en rampen. We helpen deze mensen overleven, herstellen en een toekomst opbouwen. 

Na de droogte van 2017 en 2019 boden we droogteslachtoffers in hulp in het oosten van Ethiopië met schoon en veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen. Ook werkten we in 2018 via tijdelijke klinieken en medische mobiele klinieken aan de gezondheidszorg van ontheemden. En deelden we in datzelfde jaar noodhulp pakketten met onder meer matrassen en dekens uit door Ethiopiërs die waren getroffen door interne conflicten in Guji en Gedeo. 

Onze hulp in Ethiopië

Op dit moment financiert Stichting Vluchteling zelf geen projecten in Ethiopië. Maar het International Rescue Committee, onze partner ter plekke, is er nog steeds actief. Met hen onderzoeken we in de regio Tigray welke noodhulp momenteel het hardst nodig is. We verwachten op zeer korte termijn onze eerste noodhulp activiteiten te kunnen starten.


  Terwijl het land worstelt met haar eigen ontwikkeling en humanitaire behoeftes, is het een toevluchtsoord voor honderdduizenden vluchtelingen uit de regio.

  Ook de komende jaren zal onze partner het IRC Ethiopiërs en vluchtelingen blijven helpen door zich in te zetten op de thema’s: gezondheid, onderwijs en economisch welzijn. Hierbij zullen we continu ons best doen om mensen zo snel en effectief mogelijk te helpen. We zullen luisteren naar hun zorgen en onze hulpactiviteiten daarop aanpassen.

   

  Wil je helpen?

  Wil je bijdragen aan het werk van Stichting Vluchteling? Je steun betekent een grote verbetering in het leven van een vluchteling. Een klein bedrag maakt al een groot verschil.

   

  Bekijk onze lopende projecten in Ethiopië

  Geen projecten gevonden

   

  Lees meer nieuws

  Stichting Vluchteling stelt kwart miljoen euro beschikbaar voor vluchtelingen Ethiopië
  01-12-2020
  Stichting Vluchteling stelt kwart miljoen euro beschikbaar voor vluchtelingen Ethiopië
  Tienduizenden Ethiopiërs ontheemd door regeringsoffensief
  23-11-2020
  Tienduizenden Ethiopiërs ontheemd door regeringsoffensief
  Ethiopië: bijna een miljoen nieuwe ontheemden door geweld
  12-07-2018
  Ethiopië: bijna een miljoen nieuwe ontheemden door geweld
  Goed Geld Gala: 7 miljoen euro voor Stichting Vluchteling
  15-02-2018
  Goed Geld Gala: 7 miljoen euro voor Stichting Vluchteling