DE CRISIS IN SOMALIË VERGETEN? NIET ALS HET AAN ONS LIGT

Vergeten, onzichtbaar en niemand die naar je luistert. Dit is wat miljoenen vluchtelingen dagelijks meemaken. Juist in landen waar we nauwelijks over praten. Deze zomer maken wij elke week een vergeten land in crisis zichtbaar. Deze week wordt de crisis in Somalië zichtbaar. Somalië is al decennialang in de greep van gewelddadige conflicten. Ook extreme droogtes en overstromingen zorgen voor problemen. Lees hier alles over de crisis en hoe jij kunt helpen. 

Wat is er aan de hand in SOMALIË?

Gezondheidszorg in SOMALIË

In Somalië zijn er volgens de Verenigde Naties momenteel 2.6 miljoen mensen op de vlucht en meer dan 800.000 mensen ontheemd. Door lokale spanningen en onder constante druk van Al-Shabaab, een gewelddadige organisatie verbonden aan Al-Qeada, blijft het aantal ontheemden groeien. In ontheemdenkampen leven mensen dicht op elkaar in slechte omstandigheden. Regelmatig vallen er doden ten gevolge van ziektes die vermeden hadden kunnen worden, zoals mazelen, cholera en diarree. Maar vrouwen die wonen in de ontheemdenkampen, met hulp van lokale organisaties en Stichting Vluchteling, pakken dit aan. Zij geven voorlichting over het identificeren van ziektes en delen informatie uit over het voorkomen van deze ziektes. 

 

Foto: Een medisch hulpverlener in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, geeft voorlichting over het identificeren en voorkomen van ziektes zoals cholera en malaria aan ontheemden.Vrouwen en kinderen zijn het meest kwetsbaar in de slechte omstandigheden in de ontheemdenkampen. Seksueel geweld en slechte hygiënische zorg vormen een groot probleem voor vele vrouwen en meisjes die in deze kampen leven. Voorlichting en informatie verspreiding is daarom zeer belangrijk. Fotograaf: Peter Biro. 

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

 
Sinds de jaren tachtig zet Stichting Vluchteling zich in voor ontheemden en vluchtelingen in Somalië. In 2020 willen we 620.000 mensen hebben geholpen op het gebied van: 
 • Gezondheid
  Iedereen verdient een goede gezondheid en medische zorg als we ziek worden. We zorgen daarom dat vrouwen en meisjes betere toegang krijgen tot gezondheidszorg. Ook bieden we zorg aan mensen die te maken hebben met chronische ziektes.
 • Economisch welzijn
  Iedereen zou de financiële middelen moeten hebben om aan de basisbehoeftes te voldoen. Mensen moeten de kans krijgen om een inkomen te verdienen. Startende ondernemers krijgen subsidie om een bedrijfje op te zetten en hulp bij het krijgen van toegang tot hun afzetmarkt.
 • Hygiëne en sanitatie
  We zorgen dat vrouwen en meisjes die kwetsbaar zijn doordat zij binnen Somalië op de vlucht zijn geslagen ‘dignity kits’ ontvangen. Dignity-kits bevatten hygiëne- en hygiëneproducten, evenals andere items die expliciet zijn afgestemd op de lokale behoeften van vrouwen en meisjes in de reproductieve leeftijd. Deze materialen helpen vrouwen en meisjes hun waardigheid te behouden tijdens humanitaire crises. 

Somalië heeft dringend hulp nodig. Help jij mee?

Bekijk onze lopende projecten in Somalië

In Somalië is noodhulp nodig . Mogen wij op jouw steun rekenen?

Ja, ik wil doneren:

 • ?

  Draag met 10 euro bij en draag zo bij aan de hulp in Somalië. Wij financieren hiermee bijvoorbeeld de gezondheidszorg.

  10,00
 • ?

  Draag met 25 euro bij en draag zo bij aan de hulp in Somalië. Wij financieren hiermee bijvoorbeeld de spoedeisende hulp.

  25,00
 • ?

  Draag met 50 euro bij aan hulp in Somalië. Wij financieren hiermee bijvoorbeeld noodhulpgoederen voor kwetsbare huishoudens (denk aan slaapmatten, muskietennetten, dekzeilen, jerrycans en zeep)

  50,00