De humanitaire crisis in Noordoost-Nigeria blijft na meer dan tien jaar conflict een van de ernstigste ter wereld. In totaal hebben 8,4 miljoen mensen hulp nodig: dat is meer dan 1 op de 2 mensen in de drie door de crisis getroffen staten. De meeste mensen in nood bevinden zich in de deelstaat Borno, het epicentrum van de crisis. Vrouwen en kinderen vormen 80% van de totale crisisbevolking, 1 op de 4 van de getroffen bevolking is jonger dan 5 jaar.
In de staat Borno blijven aanvallen op hulpverleners, voorzieningen en zelfs burgers een constante bedreiging. Dit heeft het verkeer van gezondheidswerkers, medicijnen en medische voorraden belemmerd, waardoor de gezondheidszorg is ingestort. De situatie in de deelstaat Borno is een complexe, langdurige crisis met enorme ontwikkelingsbehoeften, beschadigde infrastructuur, bijna geen bestuur en geen rechtsstaat buiten Maiduguri en de grote garnizoenssteden.
Met de bestaande fragiele gezondheidszorgstructuur hebben de uitbraken van COVID-19 en apenpokken, mazelen, cholera en malaria de beperkte middelen in de deelstaat Borno, waar het aantal gevallen van acute ondervoeding sterk toeneemt, verder belast.
In samenwerking met onze partner INTERSOS zetten onze teams alles op alles om zoveel mogelijk mensen bij te staan met medische en psychosociale zorg. Daarbij focussen we specifiek op toegang tot zorg voor chronisch zieken. Door zorg voor chronisch zieken te integreren binnen de eerstelijnsgezondheidszorg, dringen we het sterftecijfer terug.