Winterhulp voor vluchtelingen op Samos

Samen met de organisatie Movement on the Ground biedt Stichting Vluchteling deze winter noodhulp aan vluchtelingen op Samos.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
Oktober 2019 t/m januari 2020
Projectbudget
Projectbudget
33.839
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
1.500

Factcheck

Locatie

Samen met de organisatie Movement on the Ground biedt Stichting Vluchteling deze winter noodhulp aan vluchtelingen op Samos.

Wat is er aan de hand?

Duizenden vluchtelingen en migranten hebben hun toevlucht gezocht tot het Griekse eiland Samos. In het provisorisch kamp "the Jungle" moeten ook deze winter weer talloze mannen, vrouwen en kinderen zien te overleven. Zij kunnen niet terecht in het officiële opvangkamp in Vathy omdat het overvol zit. Er is slechts plek voor 648 mensen, terwijl er momenteel 7.438 vluchtelingen en migranten op het eiland verblijven. In koepeltentjes of geïmproviseerde onderkomens zijn zij amper beschermd tegen de koude en gure Griekse winters. Het ontbreekt deze mensen aan warme dekens, kleding en bescherming tegen regen en kou. Het leven van de mensen in "the Jungle" is mensonterend en de levensomstandigheden zijn zelfs gevaarlijk. Ziektes liggen op de loer en de temperaturen kunnen zo ver dalen dat het levensbedreigend kan zijn voor de inwoners van het kamp. 

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

In samenwerking met Movement on the Ground bieden we bescherming voor 1.500 mensen in "the Jungle". Naast 1.500 slaapzakken zorgen we voor 1.100 houten pallets die als ondergrond voor de tenten gebruikt kunnen worden. Op die manier slapen de inwoners van het kamp niet direct op de koude grond en zijn ze beschermd tegen eventuele overstromingen en modder. Deze houten constructies kunnen de mensen zelf in elkaar zetten, daarvoor leveren we ook gereedschap, kabels, schoppen en dekzeilen.

Movement on the Ground is sinds januari 2019 actief op Samos. Stichting Vluchteling heeft de organisatie eerder dit jaar financieel gesteund zodat zij slaapzakken kon uitdelen en een afvalbeheerprogramma kon opzetten. Dit programma is zeer succesvol; een team van bewoners houdt "the Jungle" volledig afvalvrij. De omgeving is leefbaarder geworden, overlast door ongedierte en uitbraken van ziekten zijn verminderd.