Winterhulp in het oosten van Oekraïne

Via onze partner U-Saved knappen we in het oosten van Oekraïne opvangplekken op en maken deze winterklaar. Ook krijgen ontheemden levensreddende winter hulppakketten.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 dec 2022 t/m 15 mei 2023
Budget
Budget
525.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
38.500

Wat is er aan de hand?

Nu het winter is, zal het leven voor veel Oekraïners nog moeilijker worden. Het kwik kan in het oosten van het land tot wel 20 graden onder nul zakken. Miljoenen mensen leven onder slechte omstandigheden of verwarming. Naar schatting 1,7 miljoen mensen in het hele land zullen winterhulp nodig hebben.

Er is dringend huisvesting en verwarming nodig, voedselhulp voor de wintermaanden en interventies in het levensonderhoud. Er is ook behoefte aan thermische dekens, winterkleding, verwarmingstoestellen en brandstof, evenals aan het herstel van opvangplekken voor ontheemden. Volgens de regering wonen er momenteel bijna een miljoen ontheemden in deze centra.

Met de grootschalige ontheemding in het hele land, beschadigde woningen en het verlies van werkgelegenheid, kunnen miljoenen mensen niet voor zichzelf zorgen. Deze uitdagingen zijn nog schrijnender op het platteland.

Daarom zullen winteractiviteiten prioriteit krijgen in oostelijke oblasten voor de distributie van winterhulp op locaties van individuele beschadigde huizen, en in centrale oblasten voor ondersteuning van collectieve centra, vooral in Dnipropetrovska en Poltavska.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

In totaal krijgen 38.500 ontheemden in Oost Oekraïne via onze partner U-Saved ontvangen goede opvang en winterhulp. Dit is wat we gaan doen:

  • 5.000 mensen ontvangen hulppakketten met non-foodproducten die bedoeld zijn om het weer in de winter het hoofd te bieden. Zoals beddengoed, dekens, slaapmatten en -zakken.

  • 10.000 huishoudens (32.000 mensen) ontvangen powerbank-lampen, zeildoeken, jerrycans etc.

  • Opknappen, repareren en winterklaar maken van tien opvangplekken voor ontheemden, per opvangplek worden 50 ontheemden gehuisvest. Inn totaal bereiken we 1.500 ontheemden.