Water en voedsel voor ontheemden in Lake provincie

In de provincie Lake steunen we ontheemden met voedselpakketten en verbeteren we de toegang tot drinkwater.

Projectdetails

Looptijd Project
Looptijd Project
15 juli 2022 - 16 januari 2023
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
17.250
Budget
Budget
200.000 euro

Wat is er aan de hand?

Tsjaad wordt geconfronteerd met verschillende aanhoudende problemen: de gevolgen van klimaatverandering zoals droogte en woestijnvorming, geweld van gewapende groepen in het gebied rond het Tsjaadmeer, spanningen tussen gemeenschappen over natuurlijke hulpbronnen en onveiligheid in de buurlanden. Hierdoor zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen in een zoektocht naar veiligheid en een beter leven.

Ondervoeding & ziekte

De meerderheid van ontheemden vindt toevlucht bij vervuilde waterbronnen. Het drinken van vervuild water, het lozen van afvalwater en een gebrek aan sanitaire voorzieningen en toiletten zorgt ervoor dat ziekten worden verspreid.

Door droogte, stijgende graanprijzen en de aftakeling van handel in granen en vee (en de daardoor dalende inkomsten), kampt de bevolking meer dan ooit met voedselonzekerheid en ondervoeding. Tsjaad heeft een van de ernstigste hongerpercentages ter wereld en 42% van de bevolking leeft onder de armoedegrens, aldus het Wereldvoedselprogramma.

Onveiligheid

Wat de onveiligheid betreft, wordt Tsjaad nog steeds getroffen door opstand van gewapende groepen. Door gewelddadige aanvallen tussen verschillende groeperingen (bijvoorbeeld Bakura Doro, een onderafdeling van Boko Haram), slaan mensen massaal op de vlucht in een zoektocht naar veiligheid.

Vooral in de provincie Lake is de situatie zorgwekkend. Dagelijks raken mensen ontheemd, vindt er veel geweld plaats en is het moeilijk voor hulpverleners om toegang te krijgen tot mensen in nood.

Volgens de Verenigde Naties zijn er zo'n 400.000 mensen ontheemd geraakt, wat neerkomt op 61% van de bevolking van de provincie. Zo'n 549.000 mensen hebben hulp nodig, oftewel zo'n 80% van de totale bevolking van de provincie Lake.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met onze partner Help-Tchad zetten we alles op alles om zoveel mogelijk mensen te helpen en hun toegang tot voedsel en drinkwater te verbeteren. Dat doen we onder andere door:

  • Toegang tot drinkwater wordt verbeterd middels aanleg van 3 nieuwe waterputten met een systeem op zonne-energie.
  • De waterpunten worden onderhouden en beheerd door 6 waterpunt comités die worden opgeleid door Help-Tchad.
    Daarnaast worden 4 mensen opgeleid tot reparateurs en worden alle nodige reparatiematerialen en onderhoudskits voor de waterputten geleverd.
  • Verbetering van hygiëne in ontheemdenkampen en de gastgemeenschappen.
  • Voedselpakketten voor 2.000 huishoudens met onder andere rijst, mais, suiker en olie en zout.