Voorlichtingsactiviteiten over Pools-Wit-Russisch grensconflict

Docenten, studenten krijgen voorlichting en educatieve workshops van het samenwerkingsverband Grupa Granica over de feitelijke situatie in het grensgebied Wit-Rusland – Polen.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
15 januari 2022 - 30 september 2022
Budget
Budget
€ 30.000

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand?

Vluchtelingen en migranten probeerden de afgelopen maanden via Wit-Rusland naar Europa te reizen. Al snel bevonden zich duizenden migranten, vluchtelingen en asielzoekers aan de Pools-Wit-Russische grens.

De omstandigheden voor de migranten en vluchtelingen in het grensgebied zijn zwaar en uitzichtloos. Pogingen om de grens over te steken zijn volgens de Poolse autoriteiten afgenomen, maar gaan nog elke dag door. Vooral nu de winter is begonnen, lopen migranten en vluchtelingen risico op onderkoeling.

Volgens Wit-Russische functionarissen zijn vluchtelingen en migranten, voornamelijk uit het Midden-Oosten, ondergebracht in een logistiek centrum vlakbij de grens. De groep heeft nu een dak boven het hoofd, maar de omstandigheden zijn erg sober en de situatie blijft onzeker.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Bij gebrek aan betrouwbare kennis over de feitelijke gebeurtenissen aan de grens, organiseren we met onze partner Grupa Granica activiteiten die tot doel hebben kennis, verhalen en getuigenissen te verspreiden over de kwestie van migranten en vluchtelingen aan de Poolse grens en de feitelijke grenssituatie.

  • Educatieve workshops, bijeenkomsten en online seminars over de vluchtelingen- en grenssituatie gericht op Poolse jongeren en studenten, leraren en lokale culturele en sociale aandrijvers;
  • Creëren van scripts en brochures voor docenten en culturele, sociale animatoren om hen te helpen in hun dagelijkse werk over dit onderwerp.