Voorlichting over gevaren van achtergebleven explosieven in Noordoost-Syrië

Samen met de Mines Advisory Group zorgen we voor bescherming en voorlichting over achtergebleven oorlogsresten zoals mijnen, explosieven en boobytraps.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 oktober 2022 - 30 september 2023
Budget
Budget
200.000 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
11.880 (30% ontheemden, 70% gastgemeenschap en < 1% terugkeerders)

Wat is er aan de hand?

Syrië kampt met een complexe noodsituatie. De inmiddels meer dan 10 jaar durende oorlog heeft ervoor gezorgd dat miljoenen mensen op de vlucht zijn geslagen; Syrië telt het grootste aantal ontheemden ter wereld.

Het conflict heeft onnoemelijk veel leed berokkend aan onschuldige burgers, die het slachtoffer zijn geworden van massale en systematische mensenrechtenschendingen. Ook hebben zij al jarenlang een groot tekort aan goede opvang, schoon drinkwater en voldoende te eten. Economische problemen en de klimaatcrisis zorgen voor dubbele kopzorgen en verslechteren de al schrijnende situatie. Het aantal mensen dat humanitaire hulp nodig heeft, is gestegen tot 14,6 miljoen (een toename van 1,2 miljoen mensen ten opzichte van 2021).

Daarnaast is het land bezaaid met achtergebleven explosieven van de vele bombardementen. Deze vormen een groot gevaar voor burgers en bijvoorbeeld spelende kinderen. Sinds 2016 heeft onze partner, de Mines Advisory Group (MAG), meer dan 40.000 explosieven verwijderd en vernietigd. Een fractie van wat er vandaag de dag nog ligt.

Gezien de overweldigende omvang van het ruimen van met mijnen bezaaide gebieden, zorgt Stichting Vluchteling voor extra steun in het gouvernement Hasakeh.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met de Mines Advisory Group zetten we alles op alles om de gevaren van achtergebleven oorlogsresten in te perken. Dat doen we onder andere door:

  • Voorlichtingssessies over de risico's van achtergebleven oorlogsresten zoals explosieven en mijnen. Hierbij ligt de focus op het leren herkennen van explosieven en hoe men veilig kan blijven.
  • Door bewustwording over mijnen te bevorderen, verbeteren we de veiligheid van de lokale bevolking die woonachtig is in de met mijnen bezaaide gebieden. We zorgen dat ook de moeilijkst bereikbare mensen, zoals ouderen en mensen met een beperking, op de hoogte worden gesteld van de gevaren.
  • We brengen de met explosieven bezaaide gebieden in Hasakeh in kaart. Zo krijgen we een beter inzicht in waar de meeste explosieven zich bevinden en zorgen we voor bewustwording van de gevaren per locatie. Op basis van deze rapporten kunnen we prioriteren welke gebieden het snelst ontruimd moeten worden.