Voorlichting over gevaren van achtergebleven explosieven

Samen met de Mines Advisory Group zorgen we voor bescherming en voorlichting over achtergebleven oorlogsresten zoals mijnen, explosieven en boobytraps in Noordoost-Syrië.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 oktober 2022 - 30 september 2023
Budget
Budget
200.000 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
11.880

Wat is er aan de hand?

Syrië kampt met een complexe noodsituatie. De inmiddels meer dan 10 jaar durende oorlog heeft ervoor gezorgd dat miljoenen mensen op de vlucht zijn geslagen; Syrië telt het grootste aantal ontheemden ter wereld.

Het conflict heeft veel leed berokkend aan onschuldige burgers, die het slachtoffer zijn van massale en systematische mensenrechtenschendingen. Ook hebben zij al jarenlang een groot tekort aan goede opvang, schoon drinkwater en voldoende te eten. Economische problemen en de klimaatcrisis zorgen voor dubbele kopzorgen en verslechteren de al schrijnende situatie. Ruim 14 miljoen Syriërs is afhankelijk van humanitaire hulp (een toename van 1,2 miljoen mensen t.o.v. 2021).

Daarnaast is het land bezaaid met achtergebleven explosieven van de vele bombardementen. Deze vormen een groot gevaar voor burgers en bijvoorbeeld spelende kinderen. Sinds 2016 heeft onze partner, de Mines Advisory Group, meer dan 40.000 explosieven verwijderd en vernietigd. Een fractie van wat er vandaag de dag nog ligt.

Gezien de overweldigende omvang van het ruimen van met mijnen bezaaide gebieden, zorgt Stichting Vluchteling voor extra steun in het gouvernement Hasakeh.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met de Mines Advisory Group zetten we alles op alles om de gevaren van achtergebleven oorlogsresten in het noordoosten van Syrië in te perken. Dat doen we onder andere door:

  • Voorlichting over de risico's van achtergebleven oorlogsresten zoals explosieven en mijnen. Hierbij ligt de focus op het herkennen van explosieven en hoe men veilig kan blijven.

  • Bewustwording over mijnen bevorderen, verbeteren van de veiligheid van de bevolking in met mijnen bezaaide gebieden. Zorgen dat kwetsbare mensen, zoals ouderen en mensen met een beperking, met prioriteit op de hoogte zijn van de gevaren.

  • Met explosieven bezaaide gebieden in kaart brengen om beter inzicht te krijgen waar explosieven zich bevinden. Op locatie maken we de mensen bewust van de gevaren.