Voedselhulp en noodpakketten aan mensen op de vlucht in de provincie Lake

In de provincie Lake, Tsjaad, helpen we vluchtelingen, ontheemden en gastgezinnen met voedsel, noodlatrines, water en hulppakketten. Dat doen we in samenwerking met onze partner ADIL.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
15 maart 2023 – 15 januari 2024
Budget
Budget
165.000 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
6.240

Wat is er aan de hand?

Tsjaad wordt geconfronteerd met diepe crises. Aanhoudende gewapende aanvallen in het gebied rond het Tsjaadmeer zijn de belangrijkste oorzaak van de humanitaire crisis in de regio. Meer dan 380.000 mensen waren hun dorpen rond het meer ontvlucht. Dit aantal ontheemden is met 55% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. In 2022 waren er 118 terroristische aanslagen, 49 gevallen van misdaad en 27 gevallen van gewapend conflict gemeld.

In Tsjaad zijn 2,4 miljoen mensen die afhankelijk zijn van humanitaire hulp jonger dan 18 jaar. Tsjaad wordt geconfronteerd met meerdere crisis: honger, ondervoeding, vluchtelingen uit buurlanden en een financiële crisis. Dit heeft grote gevolgen voor de voedselzekerheid, water, hygiëne en sanitaire voorzieningen in het land.

Ook wordt het land hard geraakt door de klimaatcrisis. De overstroming van de rivieren Chari en Logone veroorzaakte ook de overstroming van het Tsjaadmeer na overstromingen van de rivieren in de vier departementen van het meer. Velen kampen met voedselonzekerheid, ondervoeding en een groot gebrek aan schoon water, hygiëne en sanitaire voorzieningen.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met onze partner ADIL zetten we alles op alles om zoveel mogelijk mensen bij te staan. In het Kallarom-vluchtelingenkamp, provincie Lake, helpen we 3.600 mensen. In Ngourtou helpen we 2.640 mensen. Dat doen we door:

  • Distributie hulppakketten aan 240 huishoudens, met onder andere dekens, matten, emmers, ketels, zeep, bekers, bleekmiddel en keukengerei zoals pollepels, potten en dienbladen
  • Bouw van een minidrinkwatervoorziening, een boorgat uitgerust met een zonnepompsysteem en 4 standpijpen
  • Oprichting en opleiding van een comité voor het beheer van het waterpunt om de duurzaamheid van deze structuur te garanderen
  • Distributie van voedsel aan de 6.240 meest kwetsbare mensen van het Kallarom-kamp.
  • Drie gezondheidscentra worden ondersteund met niet-medische apparatuur voor de kwaliteit van de dienstverlening.
  • Distributie van voedselpakketten aan 1.440 mensen, met 12,5 kg maïs, 6 kg rijst, 7,5 kg cowpea, 5 liter olie en 1 kg zout.
  • Bouwen van 10 moderne, collectieve noodlatrines in scholen en gezondheidscentra. Plus de bouw van 20 noodlatrines voor 100 gezinnen (inclusief technische ondersteuning en bouwmaterialen).
  • Organiseren van 20 bewustwordings-sessies over goede hygiënische en sanitaire praktijken.

  • Voorlichting over maatregelen om het coronavirus te bestrijden plus een handwasapparaat, was- en bleekmiddelen.