Voedsel en hygiene voor ontheemden in Mopti

Stichting Vluchteling zorgt samen met haar partner Intersos in de regio Mopti in oostelijk Mali voor voedselhulp (cash-for-food) en hygiëne pakketten om ontheemden en lokale inwoners gezond te houden.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 april t/m 31 december 2023
Budget
Budget
350.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
2.400

Wat is er aan de hand?

Het gewapende conflict dat in 2012 in Mali uitbrak, heeft de veiligheid en stabiliteit van het land in gevaar gebracht. En de voedselsituatie verslechterd, met voedseltekorten en ondervoeding tot gevolg.

Aanhoudend (seksueel) geweld, conflicten, rekrutering en aanvallen op scholen en ziekenhuizen in Mali vormen enkele van de belangrijkste factoren in de verslechtering van de situatie in Mali, tot en met oktober 2022 zijn er 4.339 veiligheidsincidenten gerapporteerd.

Mali staat voor meerdere uitdagingen, waaronder een hoge bevolkingsgroei, chronische armoede, ernstige werkloosheid en aantasting van hulpbronnen. De combinatie van al deze factoren verzwakt het levensonderhoud, vergroot de voedselonzekerheid en draagt bij aan mensen op de drift. Met name in de regio’s Mopti en Timboektoe.

Het aantal ontheemden bedraagt eind 2022 ruim 412.000 mensen, veroorzaakt door de verslechtering van de veiligheidsomstandigheden. In de regio Mopti gaat het om 173.000 ontheemden en is de helft van alle inwoners, ruim 1,6 miljoen mensen, afhankelijk van humanitaire hulp.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Dit project zorgt voor hulp bij acute voedselonzekerheid en acute ondervoeding, vooral van kinderen onder de 5 jaar en zwangere en zogende vrouwen. Hiermee bereiken we in totaal 2.400 mensen in drie gemeenten (Mopti en Bankass)

  • Cash for food: ontheemden ontvangen een persoonlijke chipkaart voor een periode van drie maanden (118 euro per maand voor 200 huishoudens). Hiermee kunnen voedingsmiddelen waaronder granen, peulvruchten, olie en zout worden gekocht bij vaste leveranciers.

  • Noodpakketten met keukengerei (kookpot, bestek, sponzen) ter beschikking om de bereiding en consumptie van voedsel mogelijk te maken.

  • Tweedaagse training van 300 mensen door experts op het gebied van voeding, uitgebalanceerd koken en goede eetgewoonten, inclusief praktische workshops.

  • Bewustmaking van goede hygiënepraktijken voor 500 personen.

  • Distributie van hulppakketten aan 200 huishoudens voor betere hygiëne (zeep, waspoeder, bleekmiddel, plastic emmer, etc.

  • Zogeheten ‘dignity’ hulppakketten voor 500 meisjes en vrouwen