Het gewapende conflict dat in 2012 in Mali uitbrak, heeft de veiligheid en stabiliteit van het land in gevaar gebracht. En de voedselsituatie verslechterd, met voedseltekorten en ondervoeding tot gevolg.
Aanhoudend (seksueel) geweld, conflicten, rekrutering en aanvallen op scholen en ziekenhuizen in Mali vormen enkele van de belangrijkste factoren in de verslechtering van de situatie in Mali, tot en met oktober 2022 zijn er 4.339 veiligheidsincidenten gerapporteerd.
Mali staat voor meerdere uitdagingen, waaronder een hoge bevolkingsgroei, chronische armoede, ernstige werkloosheid en aantasting van hulpbronnen. De combinatie van al deze factoren verzwakt het levensonderhoud, vergroot de voedselonzekerheid en draagt bij aan mensen op de drift. Met name in de regio’s Mopti en Timboektoe.
Het aantal ontheemden bedraagt eind 2022 ruim 412.000 mensen, veroorzaakt door de verslechtering van de veiligheidsomstandigheden. In de regio Mopti gaat het om 173.000 ontheemden en is de helft van alle inwoners, ruim 1,6 miljoen mensen, afhankelijk van humanitaire hulp.
Dit project zorgt voor hulp bij acute voedselonzekerheid en acute ondervoeding, vooral van kinderen onder de 5 jaar en zwangere en zogende vrouwen. Hiermee bereiken we in totaal 2.400 mensen in drie gemeenten (Mopti en Bankass)