Syrië kampt met een van de grootste en meest complexe crises ter wereld, met het grootste aantal binnenlandse ontheemden: 6,8 miljoen mensen. Nu de oorlog al 12 jaar voortwoedt, hebben de humanitaire noden een nieuw dieptepunt bereikt. Van de totale bevolking van 22,1 miljoen inwoners, hebben 15,3 miljoen mensen in 2023 humanitaire hulp nodig. Dat is een toename van 700.000 mensen ten opzichte van 2022.
Door de ineenstorting van de economie, stijgende prijzen, gebrek aan elektriciteit en brandstof, vernietiging van civiele infrastructuur, uitgeputte spaargelden en beperkte werkgelegenheid, zijn vele mensen gedwongen tot schadelijke overlevingsstrategieën. Met enorme kwetsbaarheid als gevolg; vooral voor kinderen, zwangere vrouwen, gehandicapten, ouderen of huishoudens met een vrouw aan het hoofd.
In de gebieden die door de regering van Syrië worden gecontroleerd, meldde 77% van de huishoudens dat hun inkomen onvoldoende is om de kosten van hun basisbehoeften te financieren. Om de kosten wel te kunnen dekken, zouden de inkomens met 67% moeten stijgen.
Ook is toegang tot medische en psychosociale zorg beperkt. In 2023 zullen naar schatting 15,3 miljoen mensen behoefte hebben aan gezondheidsdiensten, een stijging van 3,2 miljoen ten opzichte van 2022. Er is een groot gebrek aan functionerende gezondheidsvoorzieningen: 41% van de openbare ziekenhuizen en 43% van de voorzieningen voor eerstelijnsgezondheidszorg functioneren gedeeltelijk of niet. Daarnaast beperken lange afstanden tot medische diensten en hoge kosten van medicatie de toegang tot zorg.
De aardbeving die Turkije en Syrië op 6 februari 2023 trof, verergerde de reeds bestaande noden nog meer, en trof meer dan 4 miljoen mensen die zich al in een penibele situatie bevonden.
Samen met onze partner INTERSOS zetten we ons in om de toegang tot medische zorg te verbeteren in Idlib, Hama en het platteland rondom Damascus. Dat doen we door: