Verbetering van toegang tot gezondheidsfaciliteiten in Zuid-Afghanistan

Het conflict in Afghanistan staat bekend als een van de dodelijkste op aarde. 3.6 Miljoen mensen zijn op de vlucht in eigen land voor het geweld. Onze teams bieden dringende noodhulp in het zuiden van het land.

Projectdetails

Budget
Budget
€ 350.000
Looptijd Project
Looptijd Project
1 juni 2021 – 31 mei 2022
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
17.753

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand?

Het conflict in Afghanistan staat bekend als een van de dodelijkste op aarde: 3.6 miljoen mensen zijn op de vlucht in eigen land voor het geweld. De humanitaire noden zijn hoog. Toegang tot medische zorg is extreem beperkt, de coronapandemie zorgt voor nog meer kopzorgen.

Daarnaast is het conflict met de Taliban in 2021 geëscaleerd, wat resulteerde in een totale machtsovername door de Taliban op 15 augustus 2021. Deze nieuwe werkelijkheid heeft, in samenhang met de hevige periode van droogte, geleid tot economische verzwakking van de bevolking alsook nieuwe aantallen ontheemden

In het zuiden van Afghanistan is de situatie nijpend. De gezondheidszorg kan het aantal gewonden en zieken niet bijhouden: 80% van alle mensen die de eerste hulp binnen gebracht worden, hebben oorlogsverwondingen. Bijna 40% van de patiënten is ontheemd geraakt door conflict en geweld.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

In samenwerking met Intersos, en in samenspraak met het Directoraat voor de Volksgezondheid in Afghanistan, zijn we een omvangrijke noodhulpoperatie gestart in de Panjwai en Maywand-districten, in de Kandahar provincie. We focussen ons op de verbetering van medische zorg in door conflict getroffen gebieden. Wat gaan we doen?

  • Gezondheidsfaciliteiten in door conflicten getroffen gebieden worden hersteld en bevoorraad. Zo krijgen meer mensen toegang tot levensreddende medische hulp.
  • Ziekenhuizen worden hersteld en gerenoveerd. We zorgen onder andere voor onderhoud van pijpleidingen, aanleg van nieuwe vloeren en reparaties van sanitaire voorzieningen.
  • Verbetering van afvalbeheer in eerste hulp centra, mede om verspreiding van infectieziekten in te perken.
  • De toegang tot eerste hulp bij traumaverwerking wordt verbeterd.
  • Verlening van traumazorg (stabilisatie) in Moshan en Maywand. Patiënten die specialistische hulp behoeven, krijgen een doorverwijzing naar de juiste zorg.
  • Opleiding van gezondheidswerkers op het gebied van eerste hulp, inclusief psychosociale eerste hulp.
  • Eerstehulpdiensten door lokale gezondheidswerkers, inclusief psychosociale eerstehulpverlening en distributie van eerstehulpkits in door conflicten getroffen gebieden.
  • Bewustmakingssessies over gezondheid in de centra van eerstehulppunten; onder andere over het coronavirus, kinderziekten en hygiëne.