Verbeterde voedselzekerheid, bescherming en inkomsten in Ouham Pende (CAR)

2,5 miljoen mensen in CAR hebben humanitaire hulp nodig: dat is zo'n 45 procent van de totale bevolking van het land. Stichting Vluchteling en het IRC gaan door met het bieden van hulp.

Projectdetails

Januari t/m december 2018
Januari t/m december 2018
Looptijd project
709.136 euro
709.136 euro
Projectbudget
3.330 mensen
3.330 mensen
bereiken we met hulp

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) herstelt zich van het meest gewelddadige conflict uit haar geschiedenis, na de onrust en chaos van maart 2013. De crisis ging gepaard met enorme aantallen ontheemden.

2,5 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig: dat is zo'n 45 procent van de totale bevolking van het land. Naast meer dan een half miljoen vluchtelingen naar omliggende landen, wordt het aantal ontheemden binnen het land geschat op 600.000. In 2017 en 2018 zijn diverse gebieden die relatief stabiel waren, getroffen door gewapende gevechten. Bijna 70 procent van het grondgebied van CAR wordt gecontroleerd door gewapende groepen.

Het geweld treft ook humanitaire operaties. In 2017 werden in meer dan 200 gevallen humanitaire werkers slachtoffer van geweld. Humanitaire toegang wordt verder beperkt door een gebrek aan wegen in het hele land, die vaak beschadigd zijn en soms volledig onbegaanbaar worden tijdens het regenseizoen. Daarnaast zorgen gewapende groepen langs wegen voor veel onveiligheid en aanvallen op humanitaire bases en konvooien.

Ontheemden en teruggekeerde burgers zijn vooral kwetsbaar op het gebied van voedselzekerheid, inkomsten en protectie. Het zijn dan ook die sectoren waarop Stichting Vluchteling in samenwerking met het IRC zich richt in dit project, geconcentreerd op het gebied Ouham Pende.

Projectbeschrijving

Verbetering van voedselzekerheid en inkomsten:
  • Cash voor kwetsbare ontheemden, gastgezinnen, slachtoffers van seksueel geweld en sterk verarmden;
  • Vakscholing en training van kwetsbare individuen om inkomen genererende activiteiten op te zetten;
  • Cash voor kwetsbare ontheemden en teruggekeerden in ruil voor het meewerken aan gemeenschapsactiviteiten.

Verbetering en ondersteuning van beschermi ng kwetsbare bevolkingsgroepen:

  • Opzetten en versterken van gemeenschapsstructuren (waaronder vrouwengroepen) om slachtoffers van seksueel geweld te ondersteunen;
  • Medische en psychosociale ondersteuning voor slachtoffers van seksueel geweld;
  • Training van gezondheidsmedewerkers in klinische behandeling en begeleiding van slachtoffers van seksueel geweld;
  • Training van leden uit de gemeenschappen in het verlenen van hulp en begeleiding aan slachtoffers van seksueel geweld;
  • Bewustwordings- en voorlichtingscampagnes in gemeenschappen over de risico’s voor de veiligheid van de bevolking en het versterken van sociale cohesie.

Gerelateerde projecten

Voedsel, inkomsten en bescherming voor ontheemden in de CAR

Voedsel, inkomsten en bescherming voor ontheemden in de CAR

Gezondheidszorg en bescherming voor vrouwen en meisjes in Paoua

Gezondheidszorg en bescherming voor vrouwen en meisjes in Paoua