Tegengaan van seksueel geweld onder vrouwen en meisjes en verbetering van hygiëne in Nigeria

Periodiek geweld in Nigeria blijft leiden tot ontheemden. Samen met het IRC bieden we bescherming tegen gender gerelateerd geweld en tegen hygiëne gerelateerde ziektes.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
April 2019 t/m 31 mei 2020
Projectbudget
Projectbudget
350.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
4.500
Periodieke aanvallen door gewapende groepen in de oostelijke Yobe staat en de buitenwijken van Maiduguri leidden tot de komst van veel ontheemden. Ze verblijven in kampen of leven samen met de gastgemeenschappen in Magumeri LGA. In de eerste week van december 2018 alleen al arriveerden meer dan 200 huishoudens, waaronder veel vrouwen en kinderen, in Magumeri na aanvallen in de dorpen Mainok en Titiya.

Wat is er aan de hand?

Ondanks de nabijheid van de stad Maiduguri, heeft het ten noorden hiervan gelegen Magumeri Local Government Area (LGA) verrassend lage niveaus van gezondheidszorg en beschermingsactiviteiten. 

Onze partner het IRC is een groot project gestart om via mobiele klinieken uitgebreide gezondheidszorg aan mensen in Magumeri aan te bieden. Deze aanpak zal middels financiering van Stichting Vluchteling worden versterkt door extra nadruk te leggen op de specifieke behoeften van vrouwen, meisjes en andere kwetsbare groepen en om de overdracht van aan water, sanitaire en hygiëne gerelateerde ziekten te voorkomen. Concreet gaat het om casemanagement aan vrouwen en meisjes die slachtoffer werden van gender gerelateerd geweld. Dit is erg belangrijk omdat er veel stigmatisering is van slachtoffers van seksueel geweld en weinig hulp om slachtoffers van verkrachting binnen 72 uur bij te staan. 

Daarnaast bieden we bewustwording omtrent het voorkomen van door water overgebrachte ziekten als gevolg van onhygiënische omstandigheden. 80% van de mensen heeft geen toegang tot latrines en doet haar behoefte in het open veld. In november 2018 telde Magumeri 340 gevallen van cholera.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

In samenwerking met het IRC richten we ons in dit programma in Magumeri LGA vooral op de gemeenschappen in Goni, Ajili, Shettimari, Tashan Gaura and Jetete.

Dit project bestaat uit drie onderdelen, met o.a. de volgende activiteiten:

1. Bescherming van vrouwen en meisjes tegen gender gerelateerd geweld
  • Begeleiden van vrouwen/meisjes die minder dan 72 uur geleden slachtoffer werden van seksueel geweld
  • Bouw van een veilige plek voor vrouwen en meisjes, ondersteund door vrouwengroepen
  • Bewustwording van lokale gemeenschappen omtrent gender gerelateerd geweld
  • Kwetsbare vrouwen en meisjes voorzien van dignity kits, met daarin: omslagdoeken, maandverband, ondergoed, toiletartikelen, handdoeken, hoofddoek, vouwtas, zaklamp
  • Het versterken van goede doorverwijzing van kwetsbare vrouwen en meisjes
  • Ondersteunen van actieplannen van lokale gemeenschappen tegen gender gerelateerd geweld
2. Bescherming van kwetsbare groepen tegen water, sanitaire en hygiëne gerelateerde ziektes
  • Bouw van latrines voor huishoudens
  • Bewustwording van lokale gemeenschappen omtrent hygiënische maatregelen
  • Verstrekken van ‘hygiëne kits’ en materiaal voor schone opslag van drinkwater aan huishoudens met ernstig ondervoede kinderen
3. Snelle kleinschalige noodhulp aan ernstig getroffen ontheemden en gastgemeenschappen
  • Gezien de snel wisselende veiligheidssituatie in en rond Magumeri ontstaan af en toe noodsituaties voor kleine groepen zeer kwetsbare ontheemden. In dergelijke gevallen willen we binnen 72 uur noodhulp kunnen bieden. Een klein fonds van dit project wordt daarom uitgetrokken voor deze incidentele noodhulp. 


Gerelateerde projecten

Voorlichting en training over landmijnen in Nigeria

Voorlichting en training over landmijnen in Nigeria

Medische noodhulp op de frontlinie in noordoost Nigeria

Medische noodhulp op de frontlinie in noordoost Nigeria

Medische zorg voor slachtoffers Boko Haram

Medische zorg voor slachtoffers Boko Haram