De Rohingya-vluchtelingen verblijven nog steeds in Bangladesh zonder dat een duurzame oplossing in zicht is. Hun vooruitzicht op hun veilige, waardige en vrijwillige repatriëring wordt belemmerd door de complexe politieke situatie in Myanmar. Het gaat om ongeveer 926.000 Rohingya in Cox’s Bazar district, die hun toevlucht zoeken in 33 overvolle kampen met slechte infrastructuur, sanitaire voorzieningen, hygiëne en basisdiensten
Hun situatie is zorgwekkend. Naast de mensonterende omstandigheden in de kampen, brengen natuurrampen, aardverschuivingen, overstromingen en overdraagbare ziekten mensen hun leven in gevaar. Ook breekt er vaak brand uit in het kamp, die zich snel verspreiden en enorme verwoestingen aanrichten. Sinds april 2019 zijn er 354 brandincidenten gemeld, die ongeveer 15.000 mensen rechtstreeks hebben getroffen.
Er is een tekort aan medische zorg, onder andere voor de behandeling van wonden, overdraagbare ziekten, prenatale zorg, noodverloskundige zorg, reproductieve gezondheid. De behoefte aan gezondheidszorg voor moeders, pasgeborenen en kinderen is hoog.
De Rohingya's hebben in veel situaties verschrikkelijke trauma's en geweld meegemaakt. Vrouwen, kinderen, meisjes en jongens in de puberteit en oudere mensen hebben veel last van geestelijke gezondheidsproblemen, waaronder explosieve woedeaanvallen, psychose-achtige symptomen, somatische of medisch onverklaarde symptomen en zelfmoordneigingen. Een op de vijf personen (22%) die de laatste tien jaar aan oorlog of andere vormen van conflict zijn blootgesteld, kan een depressie, angststoornis, posttraumatische stressstoornis, bipolaire stoornis of schizofrenie ontwikkelen. 29% van de vluchtelingen voelt zich depressief, 38% ervaart spanning en 22% heeft eetlustproblemen.
Samen met onze partner IRC bevorderen we de gezondheidszorg en beschermingsdiensten voor de kwetsbare Rohingya-bevolking en de lokale bevolking. Wat gaan we precies doen?