Slaapzakken voor vluchtelingen in het kamp Vathy (Samos)

Samen met Movement On The Ground en de lokale hulporganisatie Refugees4Refugees deelt Stichting Vluchteling 2250 warme slaapzakken uit aan de meest kwetsbare vluchtelingen op Samos.

Projectdetails

Januari t/m maart 2019
Januari t/m maart 2019
Looptijd project
21.512 euro
21.512 euro
Projectbudget
2250 mannen, vrouwen, kinderen
2250 mannen, vrouwen, kinderen
bereiken we met hulp

Factcheck

Locatie

Zij leven in de Olive Grove, het onofficiële tentenkamp net even buiten Vathy, de hoofdstad van het Griekse eiland Samos. Samos is een bijna ‘vergeten eiland’ in Griekenland, waar de meeste aandacht naar de opvang van vluchtelingen op Lesbos gaat.

Vathy op Samos is een hotspot voor vluchtelingen geworden. Het Griekse eiland herbergt momenteel 4000 vluchtelingen en migranten die vastzitten op het eiland. Het opvangcentrum van Vathy heeft een capaciteit van 700 personen. Vanwege dit capaciteitstekort hebben veel van de vluchtelingen en migranten hun toevlucht gezocht buiten het opvangcentrum en zijn blootgesteld aan weer en wind. Ze hebben geïmproviseerde onderkomens gebouwd in en rond Vathy, maar deze schuilplaatsen bieden geen bescherming tegen kou en regen. Aangezien de winter is begonnen kelderen de temperaturen tot levensbedreigende niveaus. 

Projectbeschrijving
Het project voorziet in de distributie van 2250 slaapzakken voor vluchtelingen en migranten op Samos. Deze komen uit diverse landen, maar in meerderheid uit Syrië, Afghanistan, Irak en Afrikaanse landen. De slaapzakken worden uitgedeeld bij het Vathy Reception Centre en daarbuiten waar de vluchtelingen en migranten zich hebben gesetteld. Het gaat om ca. 50% mannen en 50% vrouwen en kinderen. Binnen het Vathy kamp zal iedereen een slaapzak ontvangen en zullen de slaapzakken overhandigd worden aan het Camp management om uit te delen. Buiten het Vathy kamp zal 'Movement On The Ground' de slaapzakken uitdelen in samenwerking met lokale partners met een zogenoemede ‘community based distribution’ concept, met ondersteuning van lokale vrijwilligers en organisaties. De slaapzakken zullen aangekocht worden bij een Griekse leverancier.