Schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en noodhuisvesting in het Zuidwesten van Kameroen

Sinds 2017 zijn de spanningen in Engelstalig Kameroen opgelopen en neemt het geweld toe, met forse ontheemding tot gevolg. Stichting Vluchteling biedt schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en noodhuisvesting.

Projectdetails

augustus t/m november 2018
augustus t/m november 2018
looptijd project
250.000 euro
250.000 euro
projectbudget
7.585 ontheemden
7.585 ontheemden
bereiken we met hulp

In oktober 2016 braken in de stad Bamenda in de Engelstalige (Northwest & Southwest) regio van Kameroen spanningen uit, toen advocaten en onderwijzers aandacht vroegen voor de kwaliteit van de Engelstalige rechtspraak en het Engelstalige onderwijs. Het gevoel van achterstelling van de Engelstalige gemeenschappen ten opzichte van Franstalig Kameroen is al langer aanwezig.

Ondanks pogingen de spanningen te verminderen, vond in november 2017 een aanval op de veiligheidsdienst plaats. Sindsdien is het geweld in de Engelstalige regio sterk toegenomen met gerichte moorden en ontvoeringen van mensen die bij de overheid en veiligheidsdienst werken. Bovendien grijpt het leger met fors geweld in. Te midden van het geweld zijn burgers het slachtoffer. Hele dorpen en scholen zijn afgebrand en intussen zijn zo’n 246.000 mensen ontheemd geraakt, naast ca. 26.000 mensen die uit de Engelstalige regio's naar Nigeria zijn gevlucht. De Zuid-West Regio vangt zo’n 90% van de ontheemden op.

De meeste ontheemden hebben alles achter moeten laten tijdens hun vlucht en leven nu in bossen, zoeken onderdak in overvolle hutten en kampen met onhygiënische omstandigheden. Ook veel gezondheidswerkers zijn gevlucht en gezondheidscentra zijn gesloten vanwege het gebrek aan veiligheid. Toegang tot water is één van de grootste problemen. Vaak moeten de ontheemden meer dan een uur lopen voor water en bovendien is het water niet schoon. Daarnaast zijn er geen wc’s waardoor ziektes zich gemakkelijk via de lucht verspreiden. Bovendien hebben vrouwen geen sanitaire middelen om te gebruiken wanneer zij menstrueren. In het regenseizoen hebben de mensen in de bossen ook nog eens veel last van vocht en kou. Het gebrek aan geschikte kleding en onderdak brengt tevens het risico met zich mee door Tse Tse muggen te worden geprikt die slaapziekte overbrengen. 

Projectbeschrijving

De activiteiten van dit project zijn gefocust op water, sanitatie, hygiene en non-food items, gericht op gezondheidszorg:

  • Het uitdelen van kits met plastic afdekzeil, kleding, dekens en muskietennetten;
  • Bewustwordingsactiviteiten op het gebied van hygiëne door middel van voorlichting, huisbezoeken, posters en flyers. Hiervoor worden vrijwilligers getraind. Deze mensen delen ook waterzuiveringstabletten en zeep uit;
  • Het uitdelen van water, sanitatie en hygiene-kits (met daarin onder andere: een kan, emmer, zeep, beker, waterzuiveringstabletten en sanitaire doekjes voor menstruerende vrouwen) door vrijwilligers.

Gerelateerde projecten

Psychosociale zorg, hygiëne en economische hulp in Kameroen

Psychosociale zorg, hygiëne en economische hulp in Kameroen

Sanitaire voorzieningen voor vluchtelingen van Kameroen

Sanitaire voorzieningen voor vluchtelingen van Kameroen

Schoon drinkwater, sanitaire zorg en economische hulp in Noord-Kameroen

Schoon drinkwater, sanitaire zorg en economische hulp in Noord-Kameroen