Opvang in Krakau van Oekraïense vluchtelingen met een handicap en hun families

In Krakau helpen we Oekraïense vluchtelingen met een handicap of chronische ziekte aan een tijdelijke opvangplek die is aangepast aan hun specifieke behoeften. Vervolgens helpen we ze bij het vinden van een permanente verblijfplaats.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 maart 2023 - 14 januari 2024
Budget
Budget
€193.662
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
400

Wat is er aan de hand?

Volgens schattingen van de VN meldde Oekraïne vóór de oorlog 2,7 miljoen mensen met een handicap. Oorlog en conflict levert elk individu al de nodige moeilijkheden op, laat staan hoe dit geldt voor mensen met een handicap. Op de vlucht slaan is vaak veel moeilijker en opvangplekken houden veelal geen rekening met rolstoelgebruikers.

Met onze lokale partner Mudita bieden wij in Polen noodhulp aan Oekraïense vluchtelingen met een handicap of chronische ziekte. De meeste opvangplekken voor vluchtelingen houden onvoldoende rekening met de specifieke noden van deze mensen. Vluchtelingen en ook hun families ervaren veel barrières in een toch al moeilijke oorlogssituatie.

Mensen met een handicap of met chronische ziekten hebben vaak een veel groter probleem met het vinden van onderdak of medische en mentale ondersteuning in de Poolse systemen. Wij ondersteunen een opvangplek in Krakau, speciaal ingericht voor vluchtelingen met een handicap. Samen met onze partner zorgen wij ervoor dat de vluchtelingen die hier verblijven worden voorzien van voedsel.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

In Krakau zullen we een opvangplek realiseren dat is aangepast om mensen met een handicap (en hun families) te kunnen huisvesten. Die zal onder andere vrij zijn van barrières (geen trappen, drempels, toegankelijke toiletten en douches).

Tijdens een verblijf van maximaal 30 dagen zorgen wij dat de eerste basisbehoeften is voorzien assisteren we bij het vinden van een geschikte verblijfplaats voor de lange termijn.

Dit is wat we doen:

  • We helpen in totaal 400 kinderen en volwassenen met een chronische ziekte of met een handicap. Maar ook chronisch zieken en ouderen. We zullen 6 betaalde krachten in ploegendienst de klok rond tewerkstellen op deze opvangplek plus een groep vrijwilligers;
  • We zullen een leraar inhuren om basislessen Pools te geven aan de vluchtelingen in de opvangplek;
  • We zullen een psycholoog in dienst nemen en zorgen voor individuele en groepsconsulten en zullen de bewoners bijstaan in psychologische ondersteuning;
  • We zullen de alle benodigde informatie verstrekken zodat ze goed in het Poolse zorg- en rechtssysteem terechtkomen;