Opsporen van en voorlichting over landmijnen in Oekraïne

Ongeveer 300.000 km² Oekraïens grondgebied is besmet met explosieven. Samen met de Mines Advisory Group (MAG) bieden we noodhulp om burgers te beschermen.

Projectdetails

Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
N.t.b.
Looptijd
Looptijd
1 april t/m 31 augustus 2022
Budget
Budget
500.000 euro

Factcheck

Locatie

In verschillende gebieden in Oekraïne zorgen we samen met de Mines Advisory Group (MAG) voor voorlichtingsactiviteiten over landmijnen, clustermunitie en explosieven. Daarnaast brengen we met mijnen en explosieven bezaaide gebieden in kaart en worden mijnenteams opgeleid.

Wat is er aan de hand?

Rusland respecteert volgens Oekraïne de internationale afspraken voor het gebruik van landmijnen niet. Het Russische leger laat op veel plaatsen explosieven achter, met de bedoeling zo veel mogelijk slachtoffers te maken.

Sinds het begin van de oorlog is Oekraïne onderworpen aan zware artilleriebombardementen, raketten en luchtaanvallen en het gebruik van landmijnen. De omvang van de bombardementen en het gebruik van wapens vereist een dringende reactie. In de eerste acht weken van het conflict waren er bijna 6.000 slachtoffers. De Mines Advisory Group heeft de aard en omvang van de gebruikte explosieven in kaart gebracht.

Rusland houdt zich volgens Oekraïne niet aan de internationale afspraken voor het gebruik van mijnen tijdens deze oorlog. Ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt over het gebruik van "verboden landmijnen" door de Russen.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

De eerste financiering voor de beoordeling van en het opzetten van mijnenbestrijdingsteams, en om te beginnen met voorlichtingsactiviteiten over de risico’s van explosieven. We doen dat o.a. in Dnipro, Lviv en Kyiv. Dit is wat we gaan doen:

  • Coördineren met nationale autoriteiten en mijnbestrijdingsorganisaties om soorten munitie en besmettingsniveaus vast te stellen en gemeenschappen met een hoog risico te identificeren, waaronder ontheemden en vluchtelingen.
  • Ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal over het gevaar van landmijnen, clustermunitie en niet-ontplofte explosieven. Denk aan gedrukt materiaal, billboards, radio- en televisie-uitzendingen en betrokkenheid van sociale media.
  • Vluchtelingen opleiden tot explosievenexperts (over de gevaren van landmijnen en clustermunitie). Om het te laten werken op locaties waar ontheemden en vluchtelingen kunnen worden bereikt voorafgaand aan op handen zijnde terugkeer.
  • Voorbereidingen treffen voor de mijnopruimingsdienst door aankoop en invoer van apparatuur, detectoren, uniformen, communicatie- en IT-apparatuur en voertuigen. Verzamelen en uitwisselen van gegevens met andere mijnopruimers om een goede planning en coördinatie te garanderen.