Opruimen van en voorlichting over landmijnen in Oekraïne

Het conflict in Oekraïne heeft geleid tot een enorme toename van het gebruik van landmijnen en andere explosieve munitie, waardoor de bevolking een groot risico loopt.

Projectdetails

Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
N.t.b.
Looptijd
Looptijd
1 december 2022 t/m 30 november 2023
Budget
Budget
350.000 euro

Factcheck

Locatie

In Oekraïne zorgen we samen met de Mines Advisory Group (MAG) voor voorlichtingsactiviteiten over landmijnen, clustermunitie en explosieven. En ruimen we het oorlogstuig ook daadwerkelijk op.

Wat is er aan de hand?

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een enorme toename van het gebruik van landmijnen en andere explosieve munitie, waardoor de bevolking een groot risico loopt. De verwoestende gevolgen zullen waarschijnlijk nog lang na het einde van het conflict aanhouden.

Gemeenschappen en infrastructuur zijn besmet met landmijnen, clustermunitie en andere niet-ontplofte munitie, die een ernstig levensgevaar vormen. En een obstakel vormen voor een veilige terugkeer van vluchtelingen en een grote uitdaging vormen voor effectieve humanitaire hulp.

Van 2014 tot 2020 werden in Oekraïne meer dan 1.190 mijnslachtoffers geregistreerd. Sinds februari 2022 heeft het frequente gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden, waaronder beschietingen van zware artillerie en raketten, evenals raket- en luchtaanvallen, honderden burgers gedood, gewond of verminkt. 

Rusland houdt zich volgens Oekraïne niet aan de internationale afspraken voor het gebruik van mijnen tijdens deze oorlog. 

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Het belangrijkste doel van het project is de aankoop van mechanische middelen en apparatuur om in te zetten bij geplande opruimingsoperaties voor landmijnen en niet-ontplofte munitie in de oblasten Kyivska, Tsjernihivska en Sumska.

  • 5.000 m2 land verwijderen van vegetatie en schoonharken ter ondersteuning van en voorbereiding op het werk van handmatige ontruimings teams;

  • Voorlichting over risico's en gevaren van landmijnen. Dit werk wordt uitgevoerd via digitale en traditionele mediakanalen, waaronder radioboodschappen en billboards, maar ook via persoonlijke contacten.

  • Ondersteunen bij het verwijderen en vervoeren van 2.000 stuks explosieven naar de centrale slooplocatie;

  • Voorbereiden van 2.000m2 land voor de toegang van opruimingsteams (inclusief het verwijderen van puin en toegang tot vernietigde infrastructuur);

  • 200m3 puin gezeefd/verspreid ter ondersteuning van handmatige opruimingsactiviteiten;

  • Aankopen en gebruiken van een frontlader en hulpstukken, een mobiele werkplaats en een dieplader.