Meer dan zestig jaar lang werd de meerderheid van de bevolkingsgroepen langs de grens, met name etnische minderheden, gedwongen hun huis te verlaten door aanhoudend geweld en sociaaleconomische ongelijkheid in Myanmar, waar honderdduizenden mensen zijn ontheemd als gevolg van de verhevigde gewapende conflicten. De conflicten zijn sinds de staatsgreep van begin 2020 toegenomen, die heeft geleid tot een extra 170.000 ontheemden. Sommigen waren al ontheemden (IDP) die in de buurt van de grens tussen Thailand en Myanmar woonden als gevolg van voortdurende gewapende conflicten, zelfs vóór de staatsgreep. Van deze bevolkingsgroepen vluchtten sommigen naar Thailand en werden (ongedocumenteerde) arbeidsmigranten en velen van hen zijn vrouwen en kinderen.
De leefomstandigehden zijn aanzienlijk verslechterd sinds corona begin 2020 uitbrak. Sinds de pandemie, zijn er strikte voorschriften ingevoerd. Veel arbeidsmigranten zijn hun baan kwijtgeraakt. De grens tussen Thailand en Myanmar is al meer dan 1,5 jaar afgesloten en scholen zijn nog steeds gesloten, waardoor veel kinderen school moeten missen.
Teruggaan naar huis is uitgesloten, aangezien de conflictsituatie in Oost-Myanmar is verergerd. Sinds december 2020 zijn er hevige conflicten gemeld. Sinds de staatsgreep wordt de aanwezigheid van het Myanmarese leger in de etnische gecontroleerde dorpen vaker gecontroleerd. Er werd gemeld dat het leger met mortieren op dorpen schiet en ook dorpen plundert. Om op deze agressie te reageren, hebben etnische gewapende groepen van Karen het Birmese leger aangevallen.
Stichting Vluchteling steunt, samen met de Mae Tao Kliniek, een educatie en opvangprogramma in Thailand en Myanmar. De algemene doelstelling in 2022 is het verbeteren van de onderwijskwaliteit en het bevorderen van veilige leefomstandigheden voor vluchtelingenkinderen in Thailand en ontheemdenkinderen in Myanmar. We beschermen de kinderen tegen onveiligheid, risico's en uitbuiting: