Ondersteuning van mensen op de vlucht in Subotica

In Servië ondersteunen we Collective Aid in de gemeente Subotica om vluchtelingen rond de Hongaarse, Kroatische en Roemeense grens te helpen met onder andere eten, drinken, kleding, slaapzakken en plekken om zich te douchen.

Projectdetails

Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
22.000
Looptijd project
Looptijd project
1 juni 2022 t/m 31 mei 2023
Budget
Budget
46.500 euro
Partner
Partner
Collective Aid

WAT IS ER AAN DE HAND?
Sinds de zomer van 2015 is Servië een van de doorreislanden op de zogenoemde "Balkanroute" waarlangs mensen op de vlucht doorreizen naar hun gewenste eindbestemming, meestal in de West-Europese Unie. In de jaren die verstreken zijn, is er weinig gedaan om ervoor te zorgen dat mensen die in Servië op doorreis zijn, worden geïnformeerd over hun rechten en plichten, en over manieren om ervoor te zorgen dat hun mensenrechten in het land worden nageleefd.

Mensen vluchten naar Servië vanuit verschillende landen in het Midden-Oosten, Azië en Afrika: Afghanistan, Syrië, Iran, Irak, Pakistan, Bangladesh, Somalië, Eritrea, Burundi, Marokko, Tunesië, Algerije en anderen. In Servië verblijven de mensen op de vlucht ofwel in opvang- en asielcentra, of in informele nederzettingen (kraakpanden) in de noordelijke grensgebieden en in het stedelijke gebied van de hoofdstad Belgrado.

Mensen die in afgelegen gebieden verblijven, worden geïsoleerd, buitengesloten van de gemeenschap, bang gemaakt, lastiggevallen en krijgen soms te maken met fysiek geweld. De meesten van hen weten niet wat ze wettelijk wel en niet mogen doen, tot wie ze zich kunnen wenden voor verschillende vormen van hulp, bij wie ze gevallen van geweld kunnen melden en andere informatie die voor hen van cruciaal belang is om belangrijke beslissingen te kunnen nemen voor hun eigen leven en dat van hun gezin. Hulp is hard nodig.

Ze maken deel uit van het Border Violence Monitoring Network, dat bestaat uit vele organisaties die voornamelijk in de Balkan en Griekenland actief zijn en toezicht houden op mensenrechtenschendingen aan de buitengrenzen van de Europese Unie.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?
In het noorden van Servië ondersteunen we onze partner Collective Aid om vluchtelingen te helpen die in de regio rond de Hongaarse, Kroatische en Roemeense grens verblijven.

  • We ondersteunen met kleding, dekens en slaapzakken. Maar ook met hygiëne artikelen, EHBO-spullen, wasgoed, eten en schoon drinkwater.
  • We faciliteren mobiele douches en wasfaciliteiten in de buurt van plekken waar mensen op straat slapen.
  • Ze brengen schendingen en mishandelingen van vluchtelingen onder de aandacht