Onderdak, voedsel en sanitaire voorzieningen in de provincie Lake, Tsjaad

In de provincie Lake, Tsjaad, helpen we vluchtelingen, ontheemden en gastgezinnen met onderdak, voedsel en sanitaire voorzieningen. Dat doen we in samenwerking met onze partner ADIL.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 juli 2022 – 28 februari 2023
Budget
Budget
152.983 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
3.600

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand?

Tsjaad wordt geconfronteerd met diepe crises: een economische en financiële crisis als gevolg van de langdurige daling van de olieprijzen, onveiligheid door gewapende conflicten aan de grenzen met Libië, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Soedan, Niger, Nigeria en Kameroen, en herhaalde aanvallen door niet op staatsniveau opererende gewapende groeperingen in het gebied rond het Tsjaadmeer.

Door de heersende onveiligheid in het land, voornamelijk aan het Tsjaad meer, slaan mensen constant gedwongen op de vlucht. In september 2021 telde de provincie Lake meer dan 400.000 ontheemden als gevolg van de gewapende aanvallen, wat neerkomt op 62% van de bevolking van de provincie (657.000 inwoners). Dit aantal ontheemden is met 95% gestegen ten opzichte van januari 2020, toen 208.300 ontheemden werden geregistreerd. Ook in 2022 nemen de fysieke aanvallen, ontvoeringen en ook afpersing van eigendommen, toe.

Ook wordt het land hard geraakt door de klimaatcrisis. Bosbranden en droogte verwoesten oogsten en huizen, waardoor de bevolking nog kwetsbaarder wordt. Velen kampen met voedselonzekerheid, ondervoeding en een groot gebrek aan schoon water, hygiëne en sanitaire voorzieningen.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met onze partner ADIL zetten we alles op alles om zoveel mogelijk mensen bij te staan. In het Kallarom-vluchtelingenkamp, departement Kaya, provincie Lake, zorgen we voor onderdak, huisraad, voedsel en verbeterde toegang tot sanitaire voorzieningen. Dat doen we door:

  • Distributie van 200 huisvestingskits voor de bouw van weerbestendige onderkomens, met onder andere een waterdicht dekzeil, 4 latten, 4 ijzeren pinnen, en plastic touw
  • Distributie van 200 huishoudkits aan kwetsbare huishoudens, bestaande uit dekens, matten, emmers, ketels, zeep, bekers, bleekmiddel, een verbeterde houtoven en keukengerei zoals pollepels, potten en dienbladen
  • Bouw van een minidrinkwatervoorziening, een boorgat uitgerust met een zonnepompsysteem en 4 standpijpen
  • Oprichting en opleiding van een comité voor het beheer van het waterpunt om de duurzaamheid van deze structuur te garanderen
  • Distributie van voedsel aan de 200 meest kwetsbare huishoudens van het Kallarom-kamp.
    Onze voedselpakketten bestaan uit 12,5 kg maïs, 6 kg rijst, 7,5 kg cowpea, 5 liter olie en 1 kg zout.
  • Ook bieden we steun voor de bouw van noodlatrines en bewustwording van goede hygiënische en sanitaire praktijken
  • Daarnaast geven we voorlichting over maatregelen om het coronavirus te bestrijden