Onderdak en bescherming voor ontheemden getroffen door conflicten en overstromingen

In Leer County, Zuid-Soedan, helpen we mensen op de vlucht voor conflict en overstromingen met onderdak en bescherming tegen seksueel geweld en kinderbescherming.

Projectdetails

Aantal mensen direct geholpen:
Aantal mensen direct geholpen:
3,900, indirect 65.619
Looptijd
Looptijd
20 juli - 19 december 2022
Budget
Budget
252.742 euro

Factcheck

Locatie

  Wat is er aan de hand?

  Leer County in Zuid-Soedan heeft het momenteel zwaar te verduren. In 2020/2021 kampte het land met de ergste overstroming in 60 jaar, waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar zij. De crisis is zwaar: in Leer County werd bijvoorbeeld zo'n 90% van de totale bevolking (zo'n 70.000 mensen) getroffen. Tienduizenden mensen raakten ontheemd.

  Terwijl de door de overstroming getroffen mensen juist hoopten naar hun oorspronkelijke dorp terug te keren, laaiden ook conflicten opnieuw en opnieuw op. Het Leer district kreeg tussen november - december 2021 en februari - april 2022 te maken met een golf van geweld tussen verschillende gemeenschappen. Ook hierdoor raakte een groot aantal mensen ontheemd, eigendommen werden geplunderd en vernield.

  In april 2022 laaide dat geweld opnieuw op. Ziekenhuizen en hulppunten werden vernield. Verschillende mensenrechtenschendingen werden gepleegd, zoals verkrachting van vrouwen en meisjes, moord, ontvoering, en mishandeling van kinderen. Huizen werden geplunderd en in brand gestoken, waardoor zo'n 40.000 mensen ontheemd raakten.

  Hulp is keihard nodig.

  Hoe helpt Stichting Vluchteling?

  Samen met onze partner INTERSOS doen we er alles aan om zoveel mogelijk mensen op de vlucht, en de gastgemeenschap, te steunen. Dat doen we onder andere door:

  • We zorgen voor opvang en broodnodige spullen voor 3.900 door conflict en overstroming getroffen mensen, oftewel 650 huishoudens. Denk aan plastic zeilen, fleecedekens, muggennetten, slaapmatten, zaklampen die op zonne-energie werken, plastic sandalen, keukengerei, en meer.
  • 1.800 mensen die risico lopen om slachtoffer te worden van seksueel geweld en overlevers van seksueel geweld krijgen toegang tot preventieve en responsieve hulpverlening.
  • Psychosociale hulp aan 300 mensen.
  • Vrouwen en kinderen kunnen terecht in twee 'safe spaces' in Leer voor hun veiligheid. Ook hier wordt individuele psychosociale hulp geboden.
  • Bij heftige trauma's krijgen kinderen en overlevers van seksueel geweld een doorverwijzing naar gespecialiseerde ondersteuning
  • Regelmatige controles op veiligheid van opvang.
  • Bewustwordingssessies over de zorgen rond seksueel geweld, kinderbescherming en de hulp van Stichting Vluchteling en INTERSOS worden gegeven aan 1.800 mensen