Onderdak en bescherming van door conflicten en overstromingen getroffen ontheemden

Samen met onze partner Intersos ondersteunen we ontheemden en gastgemeenschappen in Leer County. We delen hulppakketten uit, zorgen voor bescherming en onderdak en bieden psychosociale ondersteuning.

Projectdetails

Looptijd Project
Looptijd Project
20 juli t/m 20 december 2022
Projectbudget
Projectbudget
253.000 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
3.900

WAT IS ER AAN DE HAND? 

Leer is een van de negen provincies in Unity State, met een bevolking van 71.000 mensen. Deze provincie heeft het zwaar; de ergste overstromingen in 60 jaar, gecombineerd met opeenvolgende conflicten. De overstromingen van 2020/2021 hebben meer dan 90% van de bevolking getroffen, meer dan 40.000 mensen raakten ontheemd in een tijdelijke nederzetting in de stad Leer en de omliggende hoge gronden.

Het gebied werd eind 2021 en begin 2022 getroffen door een nieuwe golf conflicten tussen de Leer- en de Mayendit-gemeenschap, waardoor een aanzienlijk aantal mensen ontheemd raakte en eigendommen werden geplunderd en vernietigd.

In april 2022 raasden aanvallers door de provincie en vernielden gezondheidsfaciliteiten, verkrachtten vrouwen en meisjes, en was er sprake van moord en ontvoering van mensen. Het aantal mensen dat ontheemd was als gevolg van dit conflict bedroeg bijna 8.000 huishoudens, wat neerkomt op ongeveer 40.000 mensen.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING? 

Door conflicten en overstromingen getroffen ontheemden voorzien van hulppakketten, bescherming en onderdak. Het gaat hier om 650 huishoudens (3.900 individuen), dat voor 90% bestaat uit ontheemden en 10% uit lokale inwoners van het gebied.

  • Het uitdelen van noodhulppakketten voor 650 huishoudens met o.a. plastic zeil, fleece, dekens, klamboe, slaapmatten, een zaklamp, schoenen en keukenartikelen.
  • Kwetsbare vrouwen, meisjes, mannen en jongens krijgen begeleiding om angst en/of stress aan te pakken. Dit zal gericht zijn op 300 personen;
  • Overlevers van verkrachting en geweld (1.800 individuen) krijgen psychosociale hulp in 2 door ons gerunde kind- en vrouwvriendelijke plekken en worden voor klinische behandeling doorverwezen naar andere hulpdiensten.

    Gerelateerde projecten

    Medische zorg, voorlichting en levensonderhoud van ontheemden in provincie Akobo

    Medische zorg, voorlichting en levensonderhoud van ontheemden in provincie Akobo