Oekraïners ontvangen een dak boven het hoofd

Via onze partner OpenDoor Ukraine helpen we 1.200 mensen via zeven herstel activiteiten aan flats en gemeenschapsgebouwen weer aan een dak boven hun hoofd.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 januari t/m 1 juli 2023
Budget
Budget
246.450 euro
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
1.200

Wat is er aan de hand?

Al een jaar lang woedt in Oekraïne een verschrikkelijke oorlog. Het Russische leger laat er een spoor van vernielingen en menselijk leed achter. Het dak en de bovenste etage van flats en gemeenschapsgebouwen zijn door Russische raketten en tankgranaten vaak vernield.

Hun herstel is belangrijk omdat verdere achteruitgang dan wordt tegengegaan. Daarmee kunnen we Oekraïners weer aan een dak boven hun hoofd helpen.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Via onze partner OpenDoor Ukraine helpen we 1.200 mensen via zeven herstel activiteiten: 800 gezinnen en gepensioneerden; 300 schoolkinderen; 45 cliënten van een verzorgingshuis en 36 ontheemden. Ook zullen duizenden Oekraïners profiteren van generatoren.

Dit is wat we gaan doen:

 • Irpin - Gevelreparatie- en isolatiewerkzaamheden (€30.000)
  Dit woongebouw bestaat uit 40 appartementen en 11 bedrijfsruimten. Reparaties aan het dak en herstellen van de gevel. Plus isolatiemateriaal aanbrengen. De 200 inwoners, inclusief ontheemden, kunnen terugkeren naar hun appartement.
 • Irpin – Aanschaf van nieuwe ramen (€16.000)
  Bij de trappenhuizen van een flatgouw ontbreken ramen, waardoor bescherming tegen sneeuw en regen onmogelijk is. Deze activiteit omvat het demonteren van kapotte ramen, het kopen van nieuwe ramen en het installeren ervan. Hiervan profiteren de 85 inwoners.

 • Trostyanets en Irpin - Levering en installatie van acht generatoren (€30.000)
  Levering van generatoren om de werking van drie ketelhuizen te waarborgen die voor verwarming zorgen bij stroomuitval of oorlogsschade. Dit doen we bij een onderwijsinstelling (2.000 kinderen), evenals bij gemeentelijke instellingen,

  Vijf generatoren voor drie appartementsgebouwen die een nieuw dak krijgen.De generatoren zijn vooral nodig om de verwarmingsketels op gas te laten werken tijdens stroomuitval. Het gebouw bestaat uit 43 appartementen voor 170 personen.
 • Trostyanets regio – Inrichting van opvangplekken (€14.700)
  We repareren 2 gemeenschapscentra in het dorp Dernove en repareren het dak van een schoolgebouw en zorgen voor nieuwe badkamers, en houtketels voor verwarming. We zorgen ook voor twee opvangcentra voor ontheemden in twee dorpen.
 • Dakreparatie dorpsschool in Soldatske (€45.000)
  De school in Soldatske werd beschoten door een raket en het dak werd beschadigd. Deze school heeft 300 leerlingen. In 2023 wordt het dak volledig hersteld en gerepareerd.
 • Oskil - verzorgingshuis (€42.800)
  Het huis van zes gebouwen werd zwaar beschadigd en daarna geplunderd door het Russische leger. Zo'n 600 patiënten werden geëvacueerd. Inmiddels in begonnen met de reparatie van het dak.

 • Balakliia – dakreparatie appartement €45.000)
  Door een raketinslag zit er een groot gat in het dak van dit appartement en zullen we dit via hertstelwerkzaamheden repareren. Het appartementencomplex is vijf keer geraakt en bestaat uit 144 appartementen voor maximaal 500 mensen.