Noodhulp voor slachtoffers overstromingen Pakistan

Samen met onze partner het IRC geven we de door overstromingen getroffen mensen cash zodat ze zelf kunnen kopen wat ze nodig hebben. Ook zorgen we dat slachtoffers medische hulp krijgen. Zo helpen we duizenden huishoudens in de overstroomde gebieden.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
18 september 2022 - 17 maart 2023
Budget
Budget
480.435 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
23.170

Wat is er aan de hand?

Sinds juni is in Pakistan bijna tien keer zoveel regen gevallen dan normaal tijdens het regenseizoen. Daardoor zijn er gigantische overstromingen en landverschuivingen. Een derde van Pakistan staat onder water. Er wordt gesproken over de ergste moesson in meer dan tien jaar tijd. Pakistan is een van de meest kwetsbare landen voor klimaatverandering.

In een onderzoek uitgevoerd door IRC in september 2022 in vijf districten van Khyber Pakhtunkhwa, blijkt dat bijna 60% van de mensen onmiddellijke hulp nodig heeft in de vorm van cash hulp, terwijl 49% voedsel, onderdak en andere non-foodartikelen nodig hebben.

Als de situatie niet snel verbetert, kunnen bovendien ook nog besmettelijke ziektes uitbreken. Die kunnen zich met al het water makkelijk verspreiden.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Op dit moment is vooral noodhulp belangrijk. Onze hulpverleners zijn in 2 provincies bezig met onze noodhulpactie: Dera Ismail Khan en Khyber Pakhtunkhwa. We doen ons best om zoveel mogelijk mensen te bereiken:

  • We geven 1.400 gezinnen (bijna 6.400 mensen) cash zodat ze zelf kunnen kopen wat ze nodig hebben.
  • We zetten getrainde gezondheidswerkers in voor de behandeling van ruim 12.000 mensen (waaronder 4.000 kinderen) met malaria, diarree en/of acute luchtweginfecties.
  • We delen muskietennetten uit en insectwerende middelen.
  • Mobiele gezondheidsteams bereiken mensen in de meest afgelegen, onbegaanbare gebieden. Speciale aandacht gaat uit naar kwetsbare kinderen onder de 5 jaar.

Samenwerking

Onze noodhulp in Pakistan is onderdeel van de gezamenlijke noodhulpactie van de Dutch Relief Alliance. In dit project werken we samen met CARE Nederland, Cordaid, Save the Children, Tearfund en Oxfam Novib. Dit project wordt gefinancierd met fondsen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.