Noodhulp en bescherming voor slachtoffers gewapende conflicten en overstromingen

In samenwerking met onze partner AFRBD verbeteren we in Ouham-Fafa de levensomstandigheden van de slachtoffers van de recente militair-politieke crisis en de slachtoffers van de overstromingen van 2022.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
26 december 2022 t/m 26 april 2023
Projectbudget
Projectbudget
108.000
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
1.600

WAT IS ER AAN DE HAND?

Geweld is de dagelijkse realiteit voor de inwoners van de Centraal Afrikaanse Republiek, de situatie in het land is al jaren instabiel en onvoorspelbaar. Het is een van de armste landen ter wereld en miljoenen mensen zijn afhankelijk van hulp.

Batangafo in de regio Ouham-Fafa blijft zwaar getroffen door de crisis. In deze stad, 500 km ten noorden van Bangui, vonden veel gevechten tussen gewapende groepen plaats. Dit geweld leidde tot nieuwe vluchtelingen. Momenteel is de veiligheidssituatie in Batangafo rustig, hoewel er nog steeds spanningen en gevechten zijn tussen gewapende groepen.

Daarnaast zorgde het regenseizoen met overstromingen en harde wind voor veel schade en slachtoffers in het gebied. Meer dan 1.000 leefgebieden, waterputten, latrines werden vernietigd en talloze gewonde en ziektes zijn geregistreerd. Maar liefst 65% van alle ontheemden bevindt zich in gastgezinnen en de rest bevindt zich in opvangkampen.

Bovendien heeft de recente politieke crisis die zojuist in Tsjaad is uitgebroken, ertoe geleid dat een groot deel van de Tsjadische bevolking is verdreven naar Batangafo en andere plekken aan de grens. De alarmerende situatie vereist dringende humanitaire hulp.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?

Stichting Vluchteling helpt al sinds 2006 in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Samen met onze partner AFRBD verlenen we noodhulp aan 1.600 mensen. Het gaat hierbij om ontheemden, vluchtelingen uit Tsjaad na een recent conflict; terugkerende vluchtelingen en de lokale bevolking.

  • Het trainen van 100 gemeenschapsleiders op het gebied van bescherming en hygiëne;
  • Uitdelen van hygiëne pakketten voor 1.600 mensen bestaande uit een emmer, een jerrycan, waterzuiveringstabletten en zeep.
  • Organiseren van 20 bewustwordingsbijeenkomsten over hygiëne in aanwezigheid van lokale overheden;
  • Verbeteren leefomstandigheden van de 1.600 begunstigden via bescherming en hulp