Noodhulp voor door militaire staatsgreep getroffenen in Myanmar

In Myanmar houden verschillende gewapende conflicten aan. Humanitaire hulp is dringend nodig, waaronder essentiële geneesmiddelen, voedselrantsoenen, hygiënekits, onderdak en bescherming.

Projectdetails

Looptijd project
Looptijd project
1 mei- 31 oktober 2021
Budget
Budget
EUR 40.968
Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
33.152

Factcheck

Locatie

In Myanmar houden verschillende gewapende conflicten aan. Humanitaire hulp is dringend nodig, waaronder essentiële geneesmiddelen, voedselrantsoenen, hygiënekits, onderdak en bescherming.

Wat is er aan de hand?

Na een militaire staatsgreep in Myanmar op 1 februari 2021 werd de democratisch verkozen regering afgezet. Meer dan 2.000 leiders, mensenrechtenactivisten, journalisten en demonstranten werden vastgehouden en gearresteerd. Honderden prodemocratische demonstranten werden gedood. De situatie is zorgwekkend. Het falende gezondheidssysteem in Myanmar en de coronapandemie zorgt voor dubbele kopzorgen.

In opstand tegen de militaire coup, zijn meer dan honderdduizend mensen in heel Myanmar de straat opgegaan. Duizenden activisten en overheidsambtenaren hebben zich aangesloten bij de pro-democratische beweging. Ze zijn naar etnische gebieden gevlucht om zich aan te sluiten bij de burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging.

In de Karen-staat, de Kachin-staat, de oostelijke Bago regio, het Palaung-gebied, de Shan-staat en de Rakhine-staat vonden reeds voor de militaire staatsgreep verschillende gewapende conflicten plaats. Deze worden steeds intensiever. Door recente militaire aanvallen, waaronder luchtaanvallen op dorpen in de Karen-staat, zijn tienduizenden mensen op de vlucht geslagen. Velen van hen leven in de jungle zonder onderdak of zijn naar Thailand gevlucht. Humanitaire hulp is dringend nodig, waaronder essentiële geneesmiddelen, voedselrantsoenen, hygiënekits, onderdak en bescherming.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

In de Karen-staat helpen we mensen op de vlucht en de kwetsbare bevolking met essentiële basisbehoeften en gezondheidszorg. We zorgen, in samenwerking met de "Ethnic Health System Strenghtening Group (EHSSG)", onder andere voor:

  • Voedselhulp en hygiënekits voor 400 (zwangere) vrouwen en kinderen die gevaar lopen
  • We helpen vrijwilligers met communicatie, coördinatie en transportondersteuning in door conflicten getroffen gebied
  • Opleiding psychologische eerste hulp aan gezondheidswerkers en dokters, inclusief 50 geavanceerde levensreddende eerste hulp kits en bevoorrading van essentiële geneesmiddelen
  • Eerste hulp aan slachtoffers van geweld en levensreddende gezondheidszorg
  • Verbetering van de gezondheidsfaciliteiten om het coronavirus in te perken
  • Patiënten zullen worden gestabiliseerd en doorverwezen worden naar een veldhospitaal in de Karen en Karenni staten. Hier worden levensreddende operaties en behandelingen verstrekt.
  • Bevallings-, postnatale- en neonatale zorg voor vrouwen