Het grensgebied in het Noordoosten van Kenia wordt ook wel de Mandera-driehoek genoemd. Hier ligt het drielandenpunt van Kenia, Ethiopië en Somalië. Sociaal-culturele factoren, klimaatverandering, grondstoffen, politieke instabiliteit en de positionering van grenzen zorgen voor conflict tussen etnische groeperingen. Uit angst voor geweld en op zoek naar onderdak en veiligheid weken ontheemden uit naar omringende landen.
Ruim 13.000 huishoudens bevinden zich in Mandera, waarvan de meerderheid bestaat uit vrouwen en kinderen. Zij hebben hun eigendommen en levensonderhoud verloren tijdens het conflict. In Mandera is geen formeel opvangkamp. Er wordt hier weinig tot geen hulp geboden aan vluchtelingen en ontheemden en de meeste hulp komt van lokale gemeenschappen. Mensen leven in vervallen en geïmproviseerde onderkomens. Ze hebben geen onderdak en geen huishoudelijke artikelen, geen water, en geen sanitaire voorzieningen. Schuilplaatsen wordt opgebouwd met flarden gescheurde kleding, struiken en oude plastic platen die nauwelijks bescherming bieden.
De onmiddellijke noodbehoeften bestaan voornamelijk uit onderdak, noodhulpgoederen, voedsel en water. Ook moet er een groter bewustzijn worden gecreëerd van het belang bij hygiëne en is psychosociale ondersteuning nodig.
In samenwerking met haar partnerorganisatie, de Rural Agency for Community Development and Assistance (RACIDA), biedt Stichting Vluchteling hulp aan 800 huishoudens in Eymole, de Banissa sub-provincie van Mandera. Ruim 4.800 mensen worden met dit project ondersteunt. Onder andere de volgende activiteiten worden gedaan:
Met dit project helpen we in totaal 800 huishoudens waarvan 500 ontheemde huishoudens en 300 huishoudens in de gastgemeenschap.