Noodhulp voor getroffenen vulkaanuitbarsting Goma, Congo

22 mei barstte de Nyiragongo-vulkaan ten noorden van Goma, Congo, uit. Duizenden mensen sloegen op de vlucht. Nu het gevaar voor een nieuwe uitbarsting is geweken, keren duizenden mensen terug naar huis. Wij bieden hoogstnodige noodhulp.

Projectdetails

Looptijd project in samenwerking met CAJED
Looptijd project in samenwerking met CAJED
juni - 31 augustus 2021
Budget
Budget
€ 84.293,60
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
3.250

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand?

Zaterdag 22 mei barstte de Nyiragongo-vulkaan ten noorden van de Congolese stad Goma uit – één van de actiefste vulkanen ter wereld. De uitbarsting heeft zeker 32 mensen het leven gekost. Duizenden huizen zijn verwoest, tientallen mensen worden vermist. Terwijl de aarde beefde door de vele naschokken, gaf de gouverneur van de provincie een groot deel van de inwoners van Goma opdracht te evacueren. Tienduizenden mensen zijn in paniek op drift geraakt in een zoektocht naar veiligheid en uit angst voor een nieuwe vulkaanuitbarsting.

Sinds maandag 7 juni is de situatie veilig genoeg dat de ontheemde bevolking terug kan keren naar de stad Goma. De terugkeer en thuiskomst komen niet zonder kopzorgen. Huizen zijn verwoest en bedolven onder lava. Veel van de infrastructuur, zorgcapaciteiten en sanitaire voorzieningen in Goma zijn in rook opgegaan. Scholen zijn vernietigd, waardoor honderden kinderen leerachterstand zullen oplopen. De humanitaire noden zijn hoog.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met onze partner CAJED zijn we direct in actie gekomen. We helpen de inwoners van Goma die rechtstreeks getroffen zijn door de vulkaanuitbarsting met:

  • Voedselhulp voor minstens 500 ontheemde en teruggekeerde gezinnen (3000 mensen)
  • Medische zorg, inclusief doorverwijzingen, en kleding voor minstens 250 mensen, waarvan 50% ontheemde en teruggekeerde kinderen en leden van gastgezinnen
  • Minstens 500 huishoudens (zo’n 3.000 mensen) worden ondersteund met huishoudelijke spullen, waaronder potten, pannen en andere essentiële benodigdheden.

Daarnaast zijn we samen met het Panzi ziekenhuis een korte missie gestart ter ondersteuning van de terugkeerders. We helpen we mensen met medische en psychologische zorg via een mobiel team in Minova en Sake, in Kirotshe op het grondgebied van Masisi. De missie start op 10 juni en zal 7 dagen duren, gedurende de tijd van de terugkeer van ontheemden naar Goma;

  • Verspreid over 7 dagen krijgen 360 ontheemden medische en psychologische noodhulp
  • Slachtoffers van seksueel geweld krijgen speciale aandacht
  • Daarnaast zorgen we voor ontheemden met malaria, urogenitale infecties, tyfus en cholera