Noodhulp voor door droogte en conflict getroffen ontheemden in Somali en Oromia regio

Samen met onze partner RACIDA steunen we mensen op de vlucht met voedsel, onderdak en hygiëne in de Somali en Oromia regio's.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 november 2022 - 30 april 2023
Budget
Budget
250.000 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
4.200

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand?

Ontheemding is in de afgelopen vijf jaar een van de grootste problemen van Ethiopië geworden. Aanhoudende droogte in de regio door mislukte regenseizoenen heeft dit alleen maar verergerd en ertoe geleid dat nog meer mensen op de vlucht zijn geslagen in de regio's Somali en Oromia. Volgens de VN zijn er in 2022 bijna 2.8 miljoen mensen ontheemd geraakt. Conflict blijft de belangrijkste oorzaak van ontheemding met 65% van de ontheemden, gevolgd door droogte met 21%, sociale spanningen met 6% en overstromingen met 7%.

Ontheemden leven onder verschrikkelijke omstandigheden. Aan alles is een tekort: voedsel, onderdak, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Vrouwen en kinderen zijn extra kwetsbaar in deze overvolle opvangkampen voor ontheemden door het verhoogde risico op (seksuele) uitbuiting. 

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Samen met onze partner RACIDA steunen we ontheemden in de Somalische en Oromia regio in Ethiopië. Op basis van gesprekken met ontheemden, observatie, overleg met lokale overheden en de aanbevelingen van de leiders van de geselecteerde ontheemdenlocaties zorgen we voor noodhulp zoals: 

  • Verbetering van voedselzekerheid en uitdelen van voedselvouchers
  • Verbeterde toegang tot onderdak door aankoop en distributie van 1.400 tentzeilen. Daarnaast inventariseren we de overige noden voor onderdak.
  • Aanschaf en distributie van jerrycans om hygiëne en wateropslag te verbeteren
  • Distributie van hygiënekits met zeep en maandverband aan 700 huishoudens
  • Voorlichting en stimulering van het belang van het wassen van handen
  • Distributie van schoon water met een watertruck: 162 kubieke meter gedurende 30 dagen naar 120 huishoudens. Ook leveren we water aan ontheemden in Firtu die met acute wateronzekerheid kampen. Zo voorzien we in onmiddellijke waterbehoeften en verminderen we het aantal door water overgebrachte ziekten.
  • Voorlichting over hygiëne aan 700 volwassenen