Noodhulp na branden in vluchtelingenkamp Moria

Begin september is kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos volledig afgebrand. Samen met onze partner Intersos zijn we direct na de brand in actie gekomen. Inmiddels is onze noodhulp ook uitgebreid naar het nieuwe kamp.

Projectdetails

Aantal mensen bereikt
Aantal mensen bereikt
2.300
Looptijd project
Looptijd project
September 2020 t/m januari 2021
Projectbudget
Projectbudget
250.000 euro

WAT IS ER AAN DE HAND?

Vluchtelingenkamp Moria werd op 9 september verwoest door branden. Zo’n 12.000 mannen, vrouwen en kinderen verloren hun onderdak. De Griekse autoriteiten mobiliseerden het Griekse leger en humanitaire organisaties om onmiddellijk een nieuwe noodlocatie op te zetten.

Aan de noodlocatie moeten dringend verbeteringen worden aangebracht om verdere verslechtering van de levensomstandigheden te voorkomen van zo’n 7.800 vluchtelingen en migranten die momenteel worden opgevangen in de noodlocatie in Kara Tepe. Kouder weer en het begin van de winter zullen het de mensen daar alleen maar moeilijker maken.

HOE HELPT STICHTING VLUCHTELING?

Onze noodhulp bestaat uit het uitdelen van voedsel. Ook delen we ook de hygiëne pakketten uit. Ten slotte zien we dat mensen die al getraumatiseerd zijn, nu opnieuw problemen krijgen. We bieden psychische en juridische ondersteuning.

Wij zorgen voor:

  • Eten voor 1.000 vluchtelingen. We delen voedsel uit aan 300 vrouwen en 700 kinderen, producten met een hoge voedingswaarde. Denk aan proteïne repen, gedroogd fruit, biscuits en multivitamine sap.
  • Hygiëne pakketten, zodat 2.000 vluchtelingen gezond kunnen blijven en zich kunnen beschermen tegen het coronavirus, dat zich al verspreidde door het kamp. In deze pakketten zitten gezichtsmaskers, ondergoed, maandverband, handgel, zoutwaterzeep en schoonmaakdoekjes.
  • Psychologische steun en juridische steun voor 300 kwetsbare vrouwen. We richten ons vooral op vrouwen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. Daarnaast helpen we met het aanvragen van asiel.

Gerelateerde projecten

Geestelijke en psychosociale zorg op Chios en Samos

Geestelijke en psychosociale zorg op Chios en Samos

Geestelijke en psychosociale gezondheidszorg op Lesbos

Geestelijke en psychosociale gezondheidszorg op Lesbos