Noodhulp aan ontheemden in Lviv en in het oosten van Oekraïne

Uit de opbrengst van Giro555 bieden we ontheemden opvang, bescherming en winterhulp. En zetten we een noodteam op die hulpgoederen direct uit ons nieuw op te zetten magazijn in Dnipro kunnen distribueren.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
15 november 2022 - 14 november 2023
Budget
Budget
1.930.000 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
14.260

Wat is er aan de hand?

De oorlog in Oekraïne is uitgegroeid tot een volwaardige humanitaire catastrofe. Meer dan 14 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen van wie 7,7 miljoen de grens zijn overgestoken naar buurlanden en de rest als binnenlands ontheemden in eigen land op de vlucht zijn geslagen.

Oekraïners hebben maanden van intense vijandelijkheden doorstaan zonder voldoende toegang tot water, gezondheidszorg, bescherming. Meer dan 17 miljoen mensen hebben humanitaire hulp nodig, een stijging van ongeveer 2 miljoen mensen vergeleken met april 2022. Gevechten in de oostelijke en zuidelijke oblasten, evenals beschietingen van belangrijke infrastructuur blijven de humanitaire noden opstuwen. Meer dan 800.000 huizen zijn beschadigd of verwoest sinds het begin van de oorlog. De toegang tot gezondheidszorg wordt nog steeds ernstig belemmerd.

Volgens lokale bronnen zijn de belangrijkste behoeften in de nieuw toegankelijke gebieden generatoren, bouwmateriaal en medicijnen.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Via onze partner Intersos krijgen bijna 15.000 ontheemden in het oosten van Oekraïne opvang, bescherming en winterhulp. Dit is wat we gaan doen:

  • Uitdelen van hulppakketten om de winter het hoofd te bieden (dekens, warme kleding, droog voedsel etc.), gedistribueerd in tien collectieve onderkomens in Dnipropetrovska en de oostelijke oblasten;
  • Aanschaffen en distribueren van hulpgoederen zoals matrassen, dekens en bedlinnen, apparatuur, meubels en boilers;
  • Ondersteunen van twee opvangplekken voor ruim 250 ontheemden in Lviv;
  • Realiseren van een nieuw op te zetten Rapid Response Mechanisms Team met 12 medewerkers in de oostelijke oblasten, inclusief de meest geschikte lokale partners identificeren voor de distributie van de materiële hulp;
  • Meer dan 10.000 hygiëne pakketten, hulpgoederen en medische pakketten worden aangeschaft en opgeslagen in ons magazijn in Dnipro zodat we snel en direct uit voorraad kunnen leveren zodra een noodsituatie zich voordoet.