Noodhulp aan ontheemden en slachtoffers van droogte in Mandera

Droogte heeft de levens van vele Kenianen. Naar verwachting zal ondervoeding en voedselonzekerheid alleen maar toenemen. Samen met onze partner RACIDA bieden we noodhulp.

Projectdetails

Looptijd
Looptijd
1 november 2022 - 30 april 2023
Budget
Budget
252.393 euro
Aantal mensen geholpen
Aantal mensen geholpen
3.600 (75% ontheemden, 25% gastgemeenschap)

Factcheck

Locatie

Wat is er aan de hand?

Het mislukte regenseizoen van maart-mei 2022 heeft de sinds eind 2020 heersende droogte in Kenia nog verergerd. Oogsten zijn mislukt, gewassen vernield en vee is gestorven. We maken ons grote zorgen, want naar verwachting zullen voedselonzekerheid en ondervoeding verder toenemen doordat gezinnen zich geen voeding meer kunnen veroorloven of omdat het simpelweg niet beschikbaar is. 

Door droogte en honger zijn duizenden mensen op de vlucht geslagen in een zoektocht naar veiligheid, weilanden en water voor zichzelf en hun vee. De meesten van hen hebben hun toevlucht gezocht bij familie of kennissen, terwijl anderen langs de wegen zijn neergestreken. De toegang van gastgezinnen tot voedsel, water en andere essentiële huishoudelijke artikelen, alsook tot sociale voorzieningen is hierdoor onder druk komen te staan.

Honger en ondervoeding
In de periode maart-juni 2022 werd geschat dat ongeveer 4,1 miljoen mensen kampten met ernstige voedselonzekerheid in de gebieden in Kenia waar droogte heerst. Dit is ongeveer 40% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De gebieden waar de voedselonzekerheid het grootst is, zijn Turkana, Samburu, Marsabit en Baringo in het noordwesten van Kenia, en Isiolo, Mandera en Wajir in het noordoosten.

Mandera kampt met een extreem kritieke situatie. Daar is het totale aantal kinderen dat een behandeling tegen ondervoeding nodig heeft, toegenomen tot bijna 126.140, een stijging van 30%. Het gebrek aan zuivelproducten door gestorven vee in de regio heeft enorme gevolgen voor ondervoeding van kinderen. Ook door water overgebrachte ziekten en luchtwegziektes veroorzaken een toename in kindersterfte. Hulp is keihard nodig.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Toegang tot voedsel en water in Mandera is een topprioriteit. Samen met onze partner RACIDA zetten wij alles op alles om zoveel mogelijk mensen bij te staan. Dat doen wij door:

  • Cash noodhulp voor kwetsbare ontheemden en gastgemeenschappen zodat zij zelf in hun levensbehoeften kunnen voorzien. Hiermee stimuleren we ook de lokale economie.
  • Voorlichting over voeding, gezondheid en hygiëne.  
  • Aankoop en distributie van 600 wateropslagcontainers van 100 liter voor ontheemden en gastgemeenschappen in Rhamu, Gofa en Bulla Wajir