Coronavaccinatieprogramma in samenwerking met COVAX

Coronavaccins moeten toegankelijk zijn voor iedereen. COVAX zorgt ervoor dat ook armere landen toegang krijgen tot het vaccin. Stichting Vluchteling steunt, samen met Intersos, het COVAX-vaccinatieprogramma in Nigeria.

Projectdetails

Projectdetails
Projectdetails
20 maart 2021 t/m 20 juni 2021
12,650 mensen
12,650 mensen
ondersteunen wij bij het vaccineren
11.120
11.120
Projectbudget

Factcheck

Locatie

Terwijl rijke landen massaal coronavaccins opkopen, vallen armere landen vaak buiten de boot, met alle gevolgen van dien. In de coronapandemie geldt dat niemand veilig is, tenzij iedereen dat is. Het wereldwijde COVAX-programma zorgt er daarom voor dat ook armere landen toegang krijgen tot coronavaccins. Nigeria, dat momenteel vecht tegen een tweede en grotere golf van coronabesmettingen, is een van de landen die via COVAX coronavaccins ontvangt.

Begin maart zijn ruim 75.000 doses Astra Zeneca coronavaccins aangekomen in Maiduguri, in de staat Borno, Nigeria. Het vaccinatieprogramma bestaat uit verschillende fases. . In de eerste fase zullen gezondheidsmedewerkers, veiligheidstroepen, brandweerlieden, politie en tankstation werknemers ingeënt worden. 

In Nigeria zorgt COVAX voor coronavaccins, vaccinatiekaarten en vaccinatiestatusbewijzen, injectiespuiten, transport en koudeketens. Daarnaast houdt het toezichtcomité rekening met het bijhouden en analyseren van mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin op gemeenschapsniveau. Ook worden vaccinatieteams aangesteld, opleidingen gegeven en houdt een extern team toezicht op de kwaliteit van het programma.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Stichting Vluchteling, in samenwerking met haar partner Intersos, ondersteunt het COVAX-vaccinatieprogramma bij de uitvoering van de vaccinatie van 12.650 mensen, oftewel 25.300 doses, in de districten Bama, Ngala en Maiduguri. Tijdens de eerste fase focussen we ons op gezondheids- en eerstelijnswerkers. Onze partner, Intersos, is direct verantwoordelijk voor de uitvoering van de vaccinaties, de betrokkenheid van de gemeenschap en het beheer van de koudeketen - in samenwerking met het Ministerie van Gezondheid van de staat Borno en lokale autoriteiten.

Om te garanderen dat het vaccinatieprogramma de aankomende maanden optimaal uitgerold wordt, stelt Stichting Vluchteling per direct fondsen beschikbaar voor de aanstelling van noodzakelijk personeel en essentieel apparatuur:

  • Aanstelling van een COVAX-vaccinatiemanager, logistiek medewerker en een informatiemedewerker
  • Aanlevering van koudeketens op zonne-energie en vaccindragers
  • Computer